קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

ישראל מנעה מ-17 לקויי ראייה מעזה להגיע בזמן לניתוחי השתלת קרנית; תרומת קרניות ירדה לטמיון
רופאים לזכויות אדם
7.1.10
http://www.phr.org.il/default.asp?PageID=60&ItemID=487

הרשויות הישראליות במעבר ארז מנעו השבוע את יציאתם של 17 חולים לקויי ראייה, הסובלים ממחלות עיניים שונות, מרצועת עזה על מנת לעבור ניתוח השתלת קרנית, טיפול שאינו זמין במערכת הבריאות בעזה. בכך, נסגר חלון ההזדמנויות הרפואי לביצוע ההשתלה עבור חולים אלה מכיוון שהקרניות ניתנות להשתלה תוך בפרק זמן קצר ביותר בלבד (24-48 שעות מרגע הוצאתן מגוף התורם). החולים מעזה, שיציאתם נמנעה, ייאלצו אם כן להמתין לתרומה נוספת, שאין לדעת אם ומתי תצא לפועל.

בראשית השבוע התקבלה בעמותת רופאים לזכויות אדם (רל`א) פנייה מהמרכז הרפואי ע`ש מסלם בעזה. לפי הפנייה, קבוצה גדולה של 14 חולים מעזה, שהוזמנו לרמאללה לצורך השתלת קרניות בימים ראשון עד רביעי השבוע (3-5.1.10), לא הגיעו ליעדם. שלושה חולים נוספים פנו לרל`א בנפרד. יצוין, כי בקרב החולים ישנם כאלה הממתינים תקופות ממושכות, של שבועות ואף חודשים, להשתלת הקרנית, כשההמתנה הממושכת ביותר הינה של ס. ע., בת 31, המצפה מזה 3 שנים לניתוח זה.

עוד יצוין, כי במרכז מסלם הראשי ברמאללה התקבלו השבוע שני משלוחים מארצות הברית המכילים עשרות קרניות, תרומת ה-Tissue Bank International, ארגון אמריקאי המסייע בהשתלת קרניות ורקמות. מדי שנה נשלחות קרניות בתקופת חופשת חג המולד – במהלכה לא מתקיימים ניתוחים מסוג זה בארה`ב – כתרומה למערכת הבריאות הפלסטינית, כשהן מיועדות במיוחד לחולי עיניים מעזה.

בעקבות פנייתו של המרכז הרפואי ברמאללה התעורר החשש שיציאתם של החולים מעזה נמנעה על-ידי הרשויות הישראליות, ובהתאם לכך פנתה רל`א ביום ראשון בבקשה דחופה למנהלת התיאום והקישור (מת`ק) בעזה האחראית על הנפקת היתרי יציאה לחולים. בפנייתה למת`ק התריעה רל`א כי מניעת יציאתם של לקויי הראייה לניתוח העיניים עוד השבוע תגרום בהכרח לכך שיאבדו את ההזדמנות להשתלת קרנית בזמן הקרוב – אם בכלל - שכן תוקפן של הקרניות המיועדות להשתלה קצר מועד.

ואולם, חרף פנייה זו, מנעו הרשויות הישראליות את יציאתם של 17 החולים לניתוח בזמן. למעשה, לחמישה חולים לא ניתנה תשובה; שני חולים זומנו לתחקור שב`כ, שתואם לאחר מועד פקיעת תוקפן של הקרניות; שתי בקשות נדחו; ושמונה בקשות אושרו רק בעקבות התערבות כלי התקשורת אך לאחר שמועד תוקפן של הקרניות כבר פקע.

מקרה זה, על השלכותיו מרחיקות הלכת כלפי לקויי הראייה שאיבדו כעת הזדמנות לתקן את מאור עיניהם, מלמד ביתר שאת על הקשיים המרובים בהם נתקלים תושבי עזה הזקוקים לטיפול רפואי שאינו בנמצא ברצועה. הדחיות, הסחבת והעיכובים הממושכים מצד הרשויות הישראליות, שפוגעים מדי חודש בגישתם לטיפול רפואי של עשרות חולים, נשאו משמעות כבדה במיוחד במקרה זה, שבו מניעת היציאה מעזה גרמה לאובדן הקרניות (אותן ניתן להשתיל, כאמור, תוך 48 שעות לכל היותר מרגע התרומה). בנסיבות אלה, ייאלצו החולים להמתין לתרומת קרניות נוספת, שמועד הגעתה או אף סיכויי מימושה אינם ידועים.

לאור זאת, רופאים לזכויות אדם-ישראל מוחה בתוקף על ההתעלמות הבוטה של רשויות מעבר ארז מהדחיפות הרפואית שבהסדרת יציאתם של החולים לניתוח השתלת הקרניות.

למידע נוסף, אנא צרו קשר עם רן ירון בדוא`ל ranyaron@phr.org.il או בטלפון 054-7577696.

עב
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד