קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - מצור, חומה ומחסומים

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

בג"צ תוואי הגדר בג`יוס-פלמיה
acri
דן יקיר
21.02.10


בג`צ תוואי הגדר בג`יוס-פלמיה

פס`ד מספטמבר 2009, שהדיווח לגביו נשמט:

ביום 9/9/09 בג`צ קיבל באופן חלקי עתירות שהגשנו והורה לפרק חלקים מתוואי הגדר העובר על אדמות הכפרים פרעון, ח`ירבת ג`בארה, א-ראס, כפר צור, ג`יוס ופלאמיה, ולבנות אותו בתוואי שמחזיר שטח של 6,000 דונם לצד הפלסטיני, מסך 25,000 הדונם שמופרדים באמצעות התוואי הנוכחי. בית המשפט קיבל את טענת העותרים וקבע כי נפלו פגמים בהליך קביעת התוואי מאחר שלא שיקולים ביטחוניים הם שהנחו את המדינה כפי שנטען מלכתחילה, אלא שיקולים של הרחבת התנחלויות והגנה על שכונות שטרם נבנו.

האזור שבו נמצאים כפרים אלה (בין קלקיליה לטול כרם) נחשב לאחד האזורים הפוריים ביותר בגדה המערבית. רוב האדמות באזור זה הינן אדמות חקלאיות שהיו מעובדות בכל ימות השנה, והפרנסה של כ90% מתושבי כפרים אלה היתה מחקלאות. בנוסף, מדובר באזור עשיר במי תהום ובו נמצאים בארות מים של האזור. מדינת ישראל הקימה את גדר ההפרדה על אדמות הכפרים, והשאירה 25,500 דונם מסך של 37,000 דונם של הכפרים בחלק הישראלי של הגדר. הכפר ח`ירבת ג`בארה נשאר מערבית לגדר, במה שמוגדר מרחב התפר, שהינו אזור צבאי סגור עבור הפלסטינים ותושביו נדרשים לקבל היתרי שהיה בבתיהם. כן נדרשים תושבים אלה לעבור בידוק ביטחוני קפדני בכל פעם שהם רוצים לחזור לבתים שלהם, ואסור להם לקבל אורחים או להכניס חלק נכבד מסחורות וכלים חקלאיים לצורך עיבוד הקרקע.

התוואי החדש שנקבע על ידי ביהמ`ש הינו התוואי אשר הוצע על ידי המדינה. תוואי זה עדיין פוגע קשות בתושבים, משאיר כ-19,000 מסך 37,000 דונמים (כ-50%) מערבית לגדר, מכפיף את התושבים למשטר ההיתרים, ונועד בעיקר לאפשר התפתחות והקמת תוכניות ההרחבה של ההתנחלויות סלעית וצופין, ללא קשר לסיבה הבסיסית שלשמה הוקדמה הגדר לפי ישראל: הגנה על ביטחון מדינת ישראל.

עתירות אלה אוחדו עם עתירת נוספת שהוגשה בשמם של אותם כפרים (למעט א-ראס וכפר צור), עתירה שתוקפת את הסדר המעברים שאין בו כדי לתת מענה לשמירה על זכות הגישה של התושבים לשטחים שמעבר לגדר, ושדרשה שהמעברים יהיו פתוחים למעבר 24 שעות ביממה. התוואי המוצע באזור הצפוני מחזיר את הכפר ג`בארה לצד הפלסטיני של הגדר. התוצאה הישירה הינה ביטול הגדרת האזור כמרחב תפר וכך תושבי הכפר ח`ירבת ג`בארה יחזרו לנוע באופן חופשי בגדה, בלי הצורך לעבור דרך שערים ובידוקים יום יומיים.

בנוגע לעתירת המעברים, בית המשפט לא נקט עמדה לגבי הסדר זה באופן עקרוני, ולא קבע שהסדר המעברים לא מתאים ואינו מתפקד בצורה ראויה, כפי שביקשו העותרים. תחת זאת דיבר ביהמ`ש על הלכה צופה פני העתיד, וקבע כי, מאחר שטרם הוקם התוואי המוצע לא ניתן לקבוע אם הסדרי המעבר באזור הכפרים העותרים יפגעו במידתיות התוואי, וקבע כי על המפקד לבחון מחדש את מיקומם של השערים ואת שעת פתיחתם. ביהמ`ש קיבל את עמדת הכפרים ח`ירבת ג`בארה, כפר צור וא-ראס והורה על השארתו של שער ג`בארה פתוח עד לפירוק הגדר הקיימת וקביעת הגדר בתוואי החדש, זאת בניגוד לעמדת המדינה שביקשה לסגור שער זה.

כן פסק בית המשפט 20,000 ₪ הוצאות לטובת הכפרים. עוה`ד פאטמה אלעג`ו, עאזם בשארה, אבנר פינצ`וק, דנה אלכסנדר, נסראת דקואר וכן אלון כהן-ליפשיץ מבמקום טיפלו בעתירה במהלך השנים.


ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

הישראלים בברלין מפגינים `לקבל את פני` נתניהו
היום בבית המשפט העליון - תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא.
הימים החולפים קשים מנשוא. המראות הקשים של הפצצות והריסות, לצד תמונותיהם של הקורבנות והפצועים הרבים, ביניהם עשרות נשים וילדים - מפלחות את הלב.