קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

ברית הפליטות
nrg
עינת ויצמן
25.03.10
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/086/287.html




המדינה סערה לכמה רגעים בעקבות הצעתו של ח`כ יעקב כ`ץ. כצ`לה הציע להקים עיר לפליטים ליד הגבול עם מצרים ובסמוך למכלאת עזה, עיר שתיבנה על ידם, ובה יגורו ויועסקו במיני עבודות שחורות. במילים אחרות, כשפליטי אירופה היהודים במזרח התיכון יחזיקו את פליטי פלסטין במכלאותיהם, בין היתר על ידי שימוש בפליטי אפריקה שיבנו את החומות ויתחזקו את כליאתם של אלה.

כמה ימים לפני קריאת ההגדה, כשמדינת ישראל עדיין נאחזת בכוח בדימוי הקורבן היהודי, יש לזכור כי אלו שיוצאים ממצרים לארץ ישראל, שהולכים במדבר יחפים ובלויים, בורחים משעבוד ומדיכוי, הם הפליטים האפריקאים המגיעים מסודן, מאריתראה, מקונגו ועוד. פליטים שבורחים מארץ אלימה ומאימת המלחמה ומנסים להגיע לבסוף לארץ שאמורה להוות להם מקלט ונחמה.

אם יגורשו ולא יאומצו על ידי המדינה, קיים חשש רב לשלומם ולחייהם. בניגוד לפרנויה הישראלית, רוב הפליטים נשארים באפריקה ונקלטים שם, ורק מיעוט זניח מצליח להגיע לישראל. אך הפליטים מטילים את מוראם על הישראלים החוששים מהשחרת המדינה האירופאית הלבנה.

בעמל רב הצליחה מדינת ישראל לדמיין עצמה כחלק בלתי נפרד מאירופה, דרך נתב`ג ובאמצעות השתתפות ביורוליג ובאירווזיון, אבל טפטוף הפליטים מאפריקה מעורר אותנו אל המציאות הנכוחה ואל המיקום הגיאוגרפי הנכון - בקצה המזרחי של צפון אפריקה.

חברי כנסת רבים הביעו זעזוע
למרות זאת, ישנה בארץ קבוצה ליברלית ונאורה המוכנה להתמודד עם `הבעיה` ולדאוג לרווחתם ולבריאותם של הפליטים. ארגונים כמו האגודה לזכויות האזרח, מוקד סיוע לעובדים זרים, רופאים לזכויות אדם ועוד עמלים על פעילות הומניטרית ומשפטית ברוכה וחשובה, ומנסים למנוע את החוקים הדרקוניים שהממשלה מציעה לחוקק.

חברי כנסת רבים הביעו את זעזועם מחוסר ההומאניות הגלום בפתרון שהציע כ`ץ. הגינויים הרבים שהוטחו בח`כ כ`ץ היו ללא ספק מוצדקים, אך הפתרונות שהציעו חברי הכנסת אינם יורדים לשורש הבעיה. הפתרונות המוצעים הם חברתיים, אולם הבעיה היא ביסודה בעיה פוליטית. הפליטים מגיעים לכאן כדי להימלט מפני מלחמה המלווה בטיהור אתני.

זוהי בעיה פוליטית שפתרונה הראוי אינו נעוץ במתן סעד ועזרה חברתית. במקרה הטוב ביותר, מדינת ישראל מוכנה להעניק (עד שהבעיה הפוליטית תיפתר) זכויות אדם, שהן הזכויות הבסיסיות ביותר הנוגעות לקיומו הפיזי של הפליט ומסרבת להעניק להם זכויות אזרח.
פליטות כבעיה פוליטית
בכמה הבדלים גדולים הצליח כ`ץ לקשור את גורלם של פליטי אפריקה בגורלם של הפליטים שאותם יצרה מדינת ישראל. ערי המסכנות שמציע כ`ץ לבנות יוכלו לשמש לתחזוקתו של מחנה הפליטים הגדול עזה העטוף חומות, תעלות וגדרות תיל (ולידן, כמובן, טנקים ומערכות `רואה-יורה` לחיסול כל מי שנכנס לאזורי המוות שבעבר הפלסטיני של הגבול). כך מעמיד כ`ץ את גורלם של אלו עם אלו ומצריך אותנו לחשוב עליהם כעניין אחד.

האם אותם חברי כנסת ליברלים המוכנים לדאוג לבעיית הפליטים מאפריקה יהיו מוכנים לקבל גם את הפליטות הפלסטינית? גם מעבדת ההישרדות בעזה מטופלת כעניין סוציאלי - משטר ההפרדה שניתק סופית בין פליטי עזה ופליטי אירופה בנוי על כך שקיומם הפיזי יהיה תלוי במערך הומניטרי אכזרי ומתוחכם שמווסת את עורקי החיים לרצועה - חשמל, מים, מזון ותרופות כך שיעמדו על הגבול הנמוך ביותר הנחוץ לקיום אנושי בסיסי.

אך הפליטות, כפי שישראל אמורה לדעת יותר מכל מדינה אחרת, וכפי שחבר הכנסת כ`ץ היטיב להבין, היא בעיה פוליטית, ועל כן פתרונה ראוי להיות פוליטי ולא סוציאלי. אך ורק על ידי מתן אזרחות מלאה לכל הפליטים תוכל מדינת ישראל להגן על זכויותיהם של אנשים אלו. את פליטי מחנה עזה, כמו גם את הפליטים מאפריקה, חייבת המדינה לאזרח. רק כך תהיה ארץ מקלט אמיתית.



ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד