קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - אקטיביזם

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

יום שישי 21.5 - הפגנה -משייח ג`ראח לאל-וואלג`ה הכיבוש לא יעבור
משייח ג`ראח לאל-וואלג`ה
הכיבוש לא יעבור
:
ביום שישי האחרון השתתפנו, פעילים מהמאבק בשייח ג`ראח בהפגנה השבועית הלא אלימה של תושבי הכפר אל-וואלג`ה.
ב-22.4 התחילו עבודות הכנה לחומה שתקיף את הכפר מכל עבר, תנתק אותו מאדמותיו החקלאיות מירושלים בצפונו ומבית לחם מדרומו.

כמו בשייח גר`אח גם בוואלג`ה מדובר בפליטים מ-1948
כמו בשייח ג`ראח מדובר בניסיון ליצור רצף התיישבות יהודי על חשבון תושבים פלשתינאים מתחת לאף שלנו.
לא ניתן למילה `חומה` להיות כיסוי לגזל אדמות והתנחלויות חונקות.
גם פה נעמוד לצד התושבים ונוכיח שהכיבוש, הנישול והגזל הם לא מנת חלקנו ושיש ישראל אחרת.
גם השבוע נצעד עם תושבי הכפר אל תואי הגדר
ההפגנות בשישי הן הפגנו שקטות ללא נוכחות צבא ומשטרה

נצא ב-10:00 מגן הפעמון, שם יערך סיור מטעם תושבי הכפר והפעילים לאחריו נצטרף להפגנה שמתחילה ב-13:00

jo_themo@yahoo.com 0544-763800 למידע והרשמה-יותם

מצורף קובץ תקציר על אל-וואלג`ה ותוכניות הגדר וההתנחלות





אל-וולג`ה الولجة

קצת היסטוריה

כפר אל-וולג`ה המקורי שכן על רכס לבן, עליו בנויים היום המושבים אורה ועמינדב, הגדה הצפונית של נחל רפאים (הנחל בו עוברת הרכבת לירושלים). לאחר שהשטח נכבש בידי הישראלים ב-1948 הכפר ננטש והוחרב, וכ-1,600 תושביו הפכו לפליטים. חלקם עברו למחנות פליטים בירושלים ובית-לחם, חלקם עברו לירדן ולבנון, וכ-100 עברו לאדמות שהיו בבעלותם בצידו השני של הנחל (בו עובר הקו הירוק).

כיום חיים בכפר כ-2,200 תושבים, רובם מוגדרים כפליטים, כ-5%-10% מתוכם ממשפחות אל-וולג`ה המקורית.

לאחר מלחמת ששת-הימים נקבע מחדש גבולה המוניציפאלי של ירושלים, אשר סיפח את כל השטח של ירושלים רבתי למדינת ישראל. הגבול החדש עובר באמצע אל-וולג`ה, ומספח כמחצית מאדמותיה לישראל. בניגוד לשאר תושבי מזרח ירושלים, אשר קיבלו תעודות תושב כחולות, תושבי החצי הירושלמי של הכפר לא היו מודעים לכך שסופחו לירושלים, ולא היו זכאים לתעודות אלה. כמעט כולם בעלי תעודות פלסטיניות, פרט למעטים ששהו בירושלים בזמן הענקת התעודות הכחולות.

הריסות בתים

עד שנת 1985 כל הכפר היה שייך לנפת בית-לחם של המנהל האזרחי. בשנה זו עיריית ירושלים החלה לממש את סמכותה על מחציתו, והחלה להוציא צווי הריסה לבתים שנבנו ללא היתר. העירייה סירבה ליצור תוכנית מתאר לכפר שתאפשר קבלת רישיונות, ולכן התושבים נאלצו לבנות באופן לא חוקי כדי לעמוד בצרכי התרחבות האוכלוסייה של הכפר.

בין השנים 1985 ו- 2005 נהרסו 45 בתים, ול- 45 נוספים הוצאו צווי הריסה.

כדי להגן על אדמתם הקימו התושבים מועצת תושבים. בשנת 2006 עתרו התושבים נגד הריסת הבתים, ובית-המשפט הקפיא את ההריסות לשלוש שנים, על-מנת לאפשר הכנת תוכנית מתאר לכפר. ב-2008 הוגשה תוכנית המתאר מטעם התושבים, אך נדחתה ע`י העירייה. היא הוגשה שוב לוועדה המחוזית ב-2009, ועדיין לא נתקבלה תשובה לכאן או לכאן. יש לציין שצו הקפאת ההריסה פג, ואין לדעת מתי יתחדשו ההריסות.

מעצרים

במהלך השנים נעצרו רבים מתושבי הצד הירושלמי בעוון שהייה בלתי חוקית בשטחי ישראל. בגלל שישראל סיפחה אליה חצי מהכפר, אך לא העניקה תעודת תושבות לתושביו, הם הפכו לשוהים בלתי-חוקיים בכפרם וביתם. הם נעצרים, נשפטים, נקנסים, ומוחזרים חזרה. לאחרונה התקבלה עתירה של התושבים לבית-המשפט בנושא, והוא אסר על מעצרים מסוג זה.

לאחר שעתירותיהם להכליל את שטח הכפר בשטחי הגד המערבית נדחו, חלק מהתושבים הגישו בקשות לתעודת תושבות ירושלמית, אך גם בקשות אלה נדחו.

התנחלויות

מדרום לכפר הוקמה כבר בשנת 1968 ההתנחלות הר-גילה, שהחלה דרכה סביב בית-ספר-שדה הר גילה. כיום בתי ההתנחלות וגדר המערכת שלו גובלים בבתיו הדרומיים של הכפר.

בשנת 2004 הוכרז על הקמתה העתידית של שכונת גבעת יעל (השייכת לעיריית ירושלים). בשנת 2009 דלפו תוכניות השכונה, והראו שהשכונה, שתכלול כ-14,000 יחידות דיור, תקיף למעשה את הכפר מכל צדדיו (יחד עם הר-גילה), תפקיע כ- 60% מאדמותיו הנותרות, ותהווה נדבך נוסף בדרך ליצירת רצף טריטוריאלי בין ירושלים לגוש עציון.

גדר-ההפרדה

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. תוואי הגדר המקורי שהיה אמור לחלק את הכפר לשניים שונה בעקבות עתירת התושבים ב-2004, אך התוואי החדש עתיד להקיף את הכפר ולהפוך אותו למובלעת המחוברת לבית-ג`אלה ובית-לחם במנהרה, תוך הפקעה של כ-1,600 דונם מאדמותיו. לאחרונה החלו עבודות העפר כהכנה לבניין הגדר.

המאבק

מועצת הכפר החליטה לפתוח במאבק לא אלים נגד הגדר ונגד ההתנחלויות בסביבתו, בעזרת הפגנות מאורגנות בימי שישי והפגנות ספונטניות במהלך השבוע כפעולה ישירה לעצירת העבודות. עד כה ההפגנות במהלך השבוע דוכאו ע`י מג`ב בעזרת גז מדמיע וגז פלפל, אך בהפגנות בימי שישי, בהם אין עבודות בפועל, הצבא לא התערב. ההפגנות יוצאות מהמסגד לאחר התפילה וצועדות לאורך התוואי המתוכן של הגדר עד למקום בו הגיעו העבודות.

יש לציין שגם הגופים הפרטיים הבונים את גבעת-יעל מתנגדים לגדר, מכיוון שהיא תצמצם את שטחם ותוריד את ערך הנדל`ן. מועצת הכפר החליטה שלא לשתף איתם פעולה ולהתעלם מההפגנה שארגנו, מכיוון שהבינו שגם אם תוקם השכונה תוקם בינה לבין הכפר גדר אחרת – גדר המערכת של השכונה.

תושבי הכפר מזמינים את כל המעוניין לבוא להפגנות ולתמוך בהם במאבקם!

המידע מבוסס ברובו על: UNRWA – AlWalaja Miniprofile, מעט על ויקיפדיה, על שיחות בכפר ועל המאמר הבא:

וולאג`ה- קיצור תולדות ההתיישבות היהודית מאז ומתמיד מאת Your browser may not support display of this image. מאיר מרגלית




O


N
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סיוע הומניטרי עכשיו!י
הפגנה בשגרירויות, בקריאה למדינות העולם להכיר בפלסטין
אוכל במקום פצצות: הפגנה בשגרירות ארה״ב בתל אביב! אומרות ״לא!״ לטבח בחסות ארה״ב, חימוש וחסינות דיפלומטית!