קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים
    
אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך
    
מגזין הכיבוש - נושאים קשורים
עמוד הבית
  
חזרה
 
הדפס
  
שלח לחבר
המצור על רצועת עזה חונק את המגזר החקלאי ויוצר אי-ביטחון תזונתי
OCHA
ochaopt@un.org
ה-25 במאי 2010
סוכנויות סיוע הומניטרי קוראות לממשלת ישראל להעניק גישה מלאה ובלתי מוגבלת אל תוך רצועת עזה ומתוכה ליבוא חומרים וליצוא הדרושים לשיקום מגזרי החקלאות והדיג, ולהסיר את ההגבלות הנאכפות על גישת פלסטינים לאדמות חקלאיות ולשטחי דיג.
מאז הטלת המצור הישראלי על רצועת עזה, ביוני 2007, התמוטטה כלכלתה הרשמית של עזה. יותר משישים (60) אחוזים ממשקי הבית ברצועת עזה סובלים כעת מאי-ביטחון תזונתי, המסכן את בריאותם ורווחתם של ילדים, נשים וגברים. בהקשר זה מציעה החקלאות מספר פיתרונות מעשיים לבעיה הומניטרית. ברם, ההגבלות שמטילה ישראל על היבוא והגישה לרצועה וממנה ממשיכות לחנוק את המגזר החקלאי, ותורמות ישירות לעלייה באי-הביטחון התזונתי. מדאיגה במיוחד הסכנה המאיימת דרך קבע על חיי חקלאים ודייגים, בשל הדרך שבה אוכפת ישראל את הגבלות הגישה שהטילה. העובדה שאוכלוסייה שוכנת חוף זו מייבאת כעת דגים מישראל, ודרך מנהרות מתחת לגבול עזה-מצרים, מדברת בעד עצמה ומעידה עד כמה אבסורדי המצב.
התאוששות מהירה של המגזר החקלאי ייש בכוחה להשיב לאוכלוסייה המקומית את הגישה למזון טרי במחירים שווים לכל נפש, ובמיוחד בשר ודגים טריים העשירים בחלבונים, ותגן על פרנסתם של חקלאים ודייגים. המתאם ההומניטרי בפועל לשטח הפלסטיני הכבוש (שפ`כ), פיליפה לזאריני, המייצג סוכנויות סיוע הומניטרי ואת ההתאחדות הבינלאומית של סוכנויות פיתוח (AIDA), המאגדת יותר מ-80 ארגונים לא ממשלתיים, שוהה כעת ברצועת עזה על מנת לחזור על מסר זה ולחדדו.
פיליפה לזריני מדגיש, `הצלתם של מקורות מחיה חקלאיים וייצור מזון מקומי בעזה תלויה בשלושה גורמים: (1) פתיחת מעברי הגבול, למתן גישה הומניטרית ומסחרית לחומרים חקלאיים ולשווקים בינלאומיים; (2) גישה בלתי מוגבלת ובטוחה לאדמות חקלאיות ולשטחי דיג חיוניים; וכן (3) גישה לחומרים הדרושים למניעת נזק ארך טווח לקרקע, הנובע מהזרמה בלתי מבוקרת של שפכים, המלחה, נפלי תחמושת וגורמי זיהום אחרים.` בהיעדר צעדים מעין אלה, כל מגזר הדיג והחקלאות בעזה עלול להיעלם כליל. כבר עתה מאופיינת כלל אוכלוסיית עזה בתלות מעמיקה והולכת בסיוע הומניטרי.
לפיכך, הקהילה ההומניטרית קוראת לרשויות הישראליות ליישם מייד את האמצעים הבאים: להתיר את כניסתן לעזה של כמויות מספיקות של תשומות חקלאיות, כגון צינורות השקייה מפלסטיק, זרעים ושתילים איכותיים ותרופות וטרינריות, הדרושים להתנעה מחדש את המגזר החקלאי, ולהתיר את יצוא התוצרת; להסיר את הגבלות הגישה לשטחי חקלאות ודיג; ולהתיר את כניסתם של החומרים הדרושים לביצוע שדרוג משמעותי בתשתית הטיפול בשפכים בעזה, ולטיפול בגורמי הסיכון הסביבתיים, בכדי למנוע זיהום נוסף של אדמות חקלאיות וליצוא מקור חלופי למים להשקיה.
ד-ה
קישורים למאמרים האחרונים בנושא
מחר (שישי) משמרת מחאה על הקטל הנמשך של עובדי הבניין
עצרו את האש – לא למתקפה על עזה! הפגנת חרום הערב (ד`) מול משרד הביטחון
קפלן פינת השלום: הערב וובינר מהצד השמאלי של הפגנות השבת