קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

עירית ירושלים מתכננת להרוס 22 בתים בשכונת סילוואן כדי להקים גן ארכיאולוגי
בצלם
28.6.10
http://www.btselem.org/Hebrew/Jerusalem/20100628_JM_Municipality_plans_to_demolish_22_houses_in_Silwan.asp

ועדת התכנון והבנייה בעיריית ירושלים אישרה ב-21.6.10 את תכנית העירייה להריסת 22 בתים בשכונת אל-בוסתאן שבמרכז סילוואן במזרח ירושלים. בשנים האחרונות מקדמת העירייה תכנית להקמת גן ארכיאולוגי בשכונה, ולצורך כך בכוונתה להרוס חלק ניכר מבתי אל-בוסתאן. העירייה סירבה לדון עם תושבי סילואן בתכנית אלטרנטיבית שהציעו. תכנית העירייה טעונה אישור של ועדת התכנון והבנייה המחוזית שבמשרד הפנים.


לפי התכנית ייהרסו כרבע מבתי שכונת אל-בוסתאן, 22 מתוך 88 בתים, ובמקומם יוקם גן ארכיאולוגי. העירייה מציעה לתושבי הבתים המיועדים להריסה לעבור לאזור אחר בשכונה, ובמקביל מבטיחה להכשיר בדיעבד את שאר בתי השכונה, שנבנו ללא היתר. אולם לעירייה, אין למעשה שום סמכות או יכולת להציע לתושבי בתים אלה מגורים בחלקים אחרים של השכונה, משום שאזורים אלה אינם בבעלותה. למעשה, יאלצו משפחות אלה לרכוש קרקע חדשה ולהקים בה את ביתם לאחר שהעירייה תהרוס את רכושם. אולם, גם אם יעלה בידם לרכוש קרקע חלופית, אין זה מובטח שיוכלו להקים בה את בתיהם. תנאי הסף הגבוהים שמציבה העירייה בפני תושבי מזרח ירושלים המבקשים היתרי בנייה, בכל הנוגע להוכחת בעלות על הקרקע ולפיתוח תשתיות סביבתיות, מונעים למעשה מפלסטינים בנייה בהיתר במזרח ירושלים.

בשכונת אל-בוסתאן מתגוררים אלף תושבים. רוב הבתים בשכונה נבנו בשנות השמונים והתשעים ומיעוטם הוקמו עוד לפני סיפוח מזרח ירושלים לשטחה של מדינת ישראל בשנת 1967. בנובמבר 2004 החלה העירייה לקדם את תכנית הגן הארכיאולוגי `עמק המלך`, שאמור להקיף את העיר העתיקה. במקביל הורה מהנדס העיר לשעבר, אורי שטרית, להרוס את כל בתי השכונה לטובת הרחבת הגן הארכיאולוגי . בתחילת 2005 החלה העירייה למלא הוראה זו ותושבי השכונה החלו לקבל צווי הריסה וכתבי אישום בגין בנייה בלי היתר. במהלך אותה שנה אף הרסה העירייה שני בתים בשכונה. כיום תלויים ועומדים צווי הריסה תקפים נגד 43 מבנים בשכונת אל-בוסתאן.

תושבי השכונה פנו ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה כי יימנע את הריסת השכונה. בנוסף, הפעילו גורמים בינלאומיים לחץ לביטול התכנית. בעקבות זאת הודיע ראש העירייה לשעבר, אורי לופליאנסקי, כי הוא חוזר בו מהתכנית וכי יאפשר לתושבי השכונה להציג תוכנית שתשקף את צרכי הפיתוח שלהם. באוגוסט 2008 הציגו תושבי השכונה את תוכניתם בפני העירייה, אולם אז הודיע להם מהנדס העיר, שלמה אשכול, כי תוכנית התושבים לא תידון בעתיד הקרוב וכי העירייה מקדמת את תכניתה לבניית גן ארכיאולוגי על שטח השכונה .

תוכנית המתאר של עיריית ירושלים לאזור העיר העתיקה משנת 1977 הכירה בקיומם של בתים בשכונת אל-בוסתאן, על אף ששטח השכונה הוגדר בתכנית כשטח פתוח. על אף שמאז חלפו למעלה משלושים שנה, מסרבת עדיין העירייה להיענות לבקשותיהם של תושבי השכונה להיתרי בנייה או להכשרת בנייה קיימת, למעט במקרים בודדים. מדיניות זו של העירייה, השוללת כל אפשרות של פיתוח בשכונת אל-בוסתאן, אופיינית למדיניות החנק התכנוני שהעירייה נוקטת בה גם בשכונות אחרות במזרח העיר מאז 1967 .

מדיניות זו חמורה במיוחד בהתחשב בכך שבסילואן עצמה מקודמות תוכניות לפיתוח מתחם עמותות המתנחלים - אלע`ד ועטרת כהנים, כולל הקמת הגן הלאומי עיר דוד המופעל על ידי עמותת אלע`ד - הנבנה בין בתים פלסטינים הסמוכים לשכונת אל-בוסתאן, ומסביבם. בנוסף, נבנים על-ידי עמותות אלה מוסדות וחניונים ומבוצעות חפירות ארכיאולוגיות בסמיכות לבתים פלסטינים בסילואן. העירייה גם נמנעת מאטימת מבנה בן שבע קומות של עטרת כהנים שנבנה ללא היתר בסילואן.

התכנית להריסת בתי שכונת אל-בוסתאן שוללת מתושביה את זכותם לדיור, הנגזרת מהזכות לרמת חיים נאותה כפי שהוגדרה באמנה הבינלאומית לזכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות. בנוסף, אמנת ג`נבה הרביעית אוסרת על המדינה הכובשת להרוס את נכסיהם של תושבי השטח הכבוש, הנהנים ממעמד של אזרחים מוגנים, `אלא אם כן היו פעולות צבאיות מחייבות לחלוטין את ההחרבה`. אמנה זו קובעת עוד כי הריסת והחרמת רכוש `בקנה מידה נרחב, שאין הכרח צבאי מצדיקן ואשר בוצעו שלא בהיתר ומתוך הפקרות` ייחשבו כהפרה חמורה של האמנה.


רה
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד