קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - אקטיביזם

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

מכתב גלוי לוועידת הקק`ל באטלנטה:שוויון זכויות, קיימות ופיתוח לנגב – לא לנישול הבדואים! אנא חיתמו
חיה נוח וגדי אלגזי
פורום דו קיום ושוויון אזרחי




מכתב גלוי לוועידת הקק`ל באטלנטה:
שוויון זכויות, קיימות ופיתוח לנגב – לא לנישול הבדואים!

ב-10–11 באוקטובר תקיים הקק`ל כנס גדול בארה`ב. מישראל הוזמנו לוועידה שני שרים וראש עיריית ירושלים וכן אנשים הקשורים בפרויקטים שונים בנגב, שבחלקם מעורבת הקק`ל וחלקם נערכים בחסותה. אין ספק כי הקק`ל מתיימרת לדבר בשם הנגב כולו בכנס זה.

בשנת 2005 השיקה הקק`ל תוכנית משלה לפיתוח הנגב. היא הודיעה, כי תעמיד את הנגב במרכז פעילותה בישראל והפכה לתורמת מרכזית לפרויקטים שונים באיזור. בתוכנית נקבע יעד דמוגרפי עיקרי: הוחלט שבין השנים 2005–2010 תוגדל אוכלוסיית הנגב ב-500,000 נפש, כאשר הכוונה היא, כמובן לאוכלוסייה יהודית. לאחר שיעדי הפרויקט משנת 2005 לא הושגו, צומצם היעד הדמוגרפי ועודכן ל-250,000 נפש עד שנת 2013. חזון זה לא גובש בהתייעצות דמוקרטית עם תושבי הנגב.

כדי להגשים את החזון החדש עושה הקק`ל שימוש בשתי אסטרטגיות משלימות:
 הבאת יהודים לנגב לשם השגת עליונות דמוגרפית על האוכלוסיה הערבית.
 מפעל ייעור תוך נישול של הערבים-בדואים מקרקעותיהם, כדי לשחרר את המרחב לטובת האוכלוסיה היהודית.

כאשר הגיעה שנת היעד התברר, שהאסטרטגיה הראשונה הניבה תוצאות מועטות, וככל הנראה בסופו של דבר מסתמן מאזן הגירה שלילי של אוכלוסייה יהודית לנגב. לעומת זאת בתחום הייעור ההצלחה גדולה יותר. הקק`ל מייערת עשרות אלפי דונמים של קרקעות: רבות מהן אינן ריקות – הן מיושבות בכפרים וחוות חקלאיות של בדואים, ועל רבות מהן יש לבדואים תביעות בעלות.

שתי דוגמאות מני רבות מיטיבות להדגים את מתכונת הפעולה השיטתית של הקק`ל:
האחת, הכפר טוואייל אבו ג`רוואל, השוכן בלב יער גבעות גורל, שנהרס כחמישים פעמים משך 4 השנים האחרונות כדי לפנות מקום ליער של הקק`ל.

השנייה, הכפר אל-עראקיב, שעלה לאחרונה לכותרות. כפר זה נותר בלב `יער השגרירים`, אזור בו ערכה הקק`ל נטיעות מסיביות עד אמצע מאי 2010. מאז סוף יולי 2010 הוחרב הכפר חמש פעמים, פעם אחת אפילו בעיצומם של ימי צום הרמדאן. גם הפעם כוונת הקק`ל ברורה: לסלק את אנשי אל-טורי המתגוררים במקום, לאחר שגורשו ממנו בשנות החמישים, ולייער את האזור כדי שלא יוכלו לשוב אליו. בעקבות ההריסות החוזרות ונשנות מתגוררים מאות תושבי הכפר, גברים, נשים וילדים, בסוכות בחום הלוהט של ימים אלה, וכך גם ייאלצו לעבור את החורף הקרב.

הקק`ל סיימה את כל העבודה מסביב לכפר והיא ממתינה לפינויו, שעה שעוג`אן – אזור של כפרירים וחוות חקלאיות בדרום יער גבעות גורל – כבר מסומן כיעד הבא לנישול וגירוש.
באתר הקק`ל ניתן אומנם למצוא כמה פרויקטים המיועדים לבדואים ואפשר אפילו לתרום תרומה למימושם. אבל כל מי שבקי בפרטים יודע, שמדובר לאמיתו של דבר במס שפתיים של הקק`ל, בין אם כדי לטהר את מעשיה ואת מהלך הנישול שהיא יוזמת, ובין אם כדי לרכוש את אמונם של חלקים מן הקהילה הבדואית, הנמנית רובה ככולה עם העניות ביותר בישראל. פרויקטים כמו ואדי עתיר ונחל גרר או כמה פרויקטים קטנים אחרים שנועדו לאוכלוסיה הבדואית אינם עומדים בשום יחס לגודל האוכלוסיה הבדואית המתגוררת בנגב, ומובן שאין הם עומדים בשום יחס לכלל המשאבים שהקק`ל משקיעה בנגב.

הבדואים, תושביו הילידים של בנגב, המהווים כמעט 30% מהאוכלוסייה, נתבעים לשלם את מחיר פעולות הקק`ל בנגב. מצב זה הוא בלתי נסבל! אסור להניח לקק`ל לשמש כזרוע המבצעת של המינהל בנישול הבדואים מאדמותיהם.

 בועידת אטלנטה חייבים ראשי הקק`ל לצאת בהצהרה ברורה, שהקק`ל מסרבת לשתף פעולה עם המינהל וקוראת למינהל לחדול מהרס בתי הבדואים.
 הקק`ל צריכה להפסיק את פעולות הייעור באזורים עליהם קיימים כפרים בדואים ובאדמות שעליהן יש להם תביעות בעלות, ולהכיר בתרומתם של הבדואים להפרחת הנגב, במקום לנשל אותם.
 על הקק`ל להצטרף לקריאתם של ארגוני זכויות אדם בישראל לאפשר לבדואים לחיות את חייהם בטריטוריות המסורתיות שלהם, כפי שהם עושים זה דורות רבים.
במסגרת תכנון סביבתי של ממש, המשתף את האוכלוסיה הבדואית בתכנון עתידה, יוכלו הכפרים להשתלב בעתיד ביערות ובאתרי תיירות. חיי אנשים חשובים מעצי היער, ואנשים שלא נושלו, אזרחים שמכבדים את תרבותם ואת זכויותיהם, החיים על אדמתם, הם הבסיס ליצירת אמון בין המדינה למיעוטים החיים בה!

כל עוד לא תצא קריאה כזו מוועידת אטלנטה, הקק`ל תביא אמנם כסף לנגב, אך היא תישא באחריות לפגיעה בוטה במחויבותה של מדינת ישראל לערכי השוויון והצדק, שקיבלו ביטוי גם במגילת העצמאות ולהם היא מחויבת גם מכוח אמנות בינלאומיות. אטלנטה היא מקום לעשות בו חשבון נפש ולא להתגאות במעשי שוד וביזה המכובסים בקיימוּת.

קיימוּת של ממש איננה חיים של קיבוץ לאומי-אתני אחד על חשבון משנהו; קיימות אין פירושה נישול של האחד לטובת האחר; קיימות אין פירושה ניצול מחפיר של משאביהן המצומצמים של אוכלוסיות ילידיות החיות במדינת ישראל. קיימות היא דרך לחלוק משאבים בצורה שוויונית. אחרת, קיימות היא לשון נקייה להעמקת הקולוניאליזם ולאפלייה על רקע אתני.

אם הקק`ל לא תשנה את דרכה, היא תגרור את מדינת ישראל למלחמה עם אזרחיה, האוכלוסיה הערבית של הנגב, ותבעיר אש גדולה שלא ניתן יהיה לכבותה. אנו, תושבי הנגב, פעילי זכויות אדם וארגונים חברתיים בישראל, פונים לראשי הקק`ל בקריאה נואשת ואחרונה ודורשים לחדול מהרס הכפרים בנגב – ולהפסיק את הנישול!

[תאריך] [חתימות]
Haia Noach
noach2@bezeqint.net

Negev Coexistence Forum for Civil Equality
ttp://www.facebook.com/group.php?gid=89699645800
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

הפסקת אש עם איראן. בעזה ההרג נמשך כל יום וכל לילה.
הפגנת אחד במאי - למען העובדים ונגד המלחמה / ועידת השלום העממית / הגיע הזמן לסירוב המוני - לא הולכים למלחמה
מסרבים.ות למלחמה |הפגנה היום חמישי 24.4 | 19:30 | כיכר הבימה ת"א