קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - מצור, חומה ומחסומים

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

משל הבאר - בפְרוּש טאמון
מחסום ווטש
בקעת הירדן, יום א`, 17.10.10
רינה צ., אנלין ק., חנה א. (מדווחת)

`משל הבאר` בפְרוּש טאמון.
אבל לפני כן, בדרכנו אל הבקעה:
11:25 – `מעבר שומרון` לכיוון מזרח מאוייש על ידי שוטרי מג`ב.
11:27 – באזור `שערי תקווה` ראינו מתקני משחקים וכן ביתן בעל גג אדום. יתכן שזו `חדשה ישנה`, אבל לנו, שמזה כמה חודשים לא נסענו בכביש 5 ולא ראינו אותם לפני כן, נדמה כי הם חדשים.
11:40 – על הגדר המפרידה את מרדא מכביש 5 תלויות כרזות בגנות ה`הקפאה`.
בבית במרדא הסמוך לכביש נראה כי חזרו אליו אנשים ותלויים שלטים המזמינים למסעדה וגם למוסך. נורמליזציה?
מרדא פתוחה וגם זיתא. בצידי הדרך ניכרת פעילות מסיק.
11:49 – זעתרה – אין מכוניות מכיוון צפון (מכיוון מערב העמדות כלל לא מאויישות). על הבטונדות הסמוכות למיגרש החניה תלויות כרזות `כהנא צדק` וכו`.
12:07 – `מעבר אפרים` – לא מאוייש בשני הכיוונים.
12:10 – בבקעה ה`הקפאה` נראית כתרגיל. בגיתית נוספו 4 לולים גדולים ונראה שגם חממות חדשות.


12:16 – בית אריזה שהיה חדש לנו בנסיעה לפני מספר חודשים, השייך לתושב נעמה, מוקף עתה חממות חדשות ושדות ההולכים ומתפשטים לכל כיוון. ניכר ששפע של מים מוקצים לתעשיית הגידולים החקלאיים של הבקעה כך שהצהוב והחום מנוקדים בעוד ועוד כתמים ירוקים. של יהודים כמובן. הפועלים, העובדים בחום (אף כי הטמפרטורות היו רגועות יחסית, בבקעה עדיין חם. חם מאד), ובשכר זעום הם פלסטינים. כמובן.


12:50 – פְרוּש טאמון. פרוש טאמון הוא מקום מגורי קבע של כ-5 משפחות גדולות המונות כ-100 נפשות והוא שלוחה של הישוב טאמון. כלומר, הם אינם בדואים ובידם קושאן על השטח והבתים נבנו בו טרום מלחמת 67`. במיתחם ישנה באר חרבה. (מתחת לישוב יש מי תהום בשפע, לדברי האנשים עמם שוחחנו). תושבי המקום נאלצים לקנות מים אותם הם מביאים מעין-שיבלי. מיכל בנפח 10 קו`ב עולה 150 ₪. על מנת לספק את צרכיהם כולל שתיה לצאן הם רוכשים 10 קו`ב אחת ל-3-4 ימים. בחודש הם צורכים כ-150 קו`ב. תעשו את החשבון בעצמכן.

עד לפני 10-15 שנים היו במקום פרדסים של לימונים, אשכוליות ותפוזים. לא נותר מהם זכר.

היו נסיונות לשפץ את הבאר אבל נגרמו לה רק נזקים. הבעיה המרכזית כפי שהבנו היא שכיוון שהשטח שייך גם לתושבי המקום וגם לבני משפחתם שבטאמון נדרשת הסכמה של כל בני המשפחה בעלי הזכויות בקרקע על מנת לבצע בה עבודות. אלא שבני המשפחה שאינם מתגוררים ב`פרוש` לא רוצים להשתתף בעלויות הכספיות הכרוכות בטיפול בבאר, בין השאר גם מול הרשויות הישראליות. ולא שהמארחים שלנו חושבים שאם המשפחה היתה מאוחדת הם היו משיגים אישורים מהמימשל הישראלי.

13:23 – עזבנו.
13:25 – חמרה. מעט מאד עוברים במחסום בשעה זו. אין מכוניות ממתינות משני הצדדים. כלומר, מצד מזרח אמנם לא בודקים כלל אבל, התניית הכיבוש נשמרת לאורך זמן. מכוניות שמגיעות נעצרות ונהגיהן ממתינים לתנועת היד המינורית, המשחררת של החייל או החיילת. אלא שהנהג הממתין לא רואה את הסימן מייד כיוון שאלה מסתופפים מתחת לסככה המשתפצת, מתגוננים מפני החום והשמש ולא בעמדת הבדיקה מהעבר האחר של הכביש. הגברים המגיעים מכיוון מערב אוחזים בחגורותיהם בידיהם, שמחים לראותנו ואומרים שנבוא תמיד, כי אז לא עושים בעיות. הם מספרים כי לעתים מעכבים אותם 3 שעות במחסום.
עזבנו כעבור כרבע שעה.
14:00 – היום גם מובילים מים למאהל הסמוך למשכיות, שגם השביל אליו `מעוטר` כמו בכל הבקעה בשלט `שטח אש`. במאהל מספרות לנו הנשים כי ביום ד` שעבר (13.10.10?) הגיעו מתנחלים ממשכיות, פתחו את השיבר של מיכל המים ורוקנו אותו. אנשים זיהו את הפושעים, אבל הפעם המשפחה לא הלכה להתלונן במת`ק כיוון שבפעם שהלכו להתלונן על גניבת כבשים, רשמו את התלונה ולא עשו שום דבר. הן לא רצו עזרה.
14:30 – תיאסיר. גם כאן מעטים העוברים. סידרו מפרצון חניה למכוניות המגיעות אל המחסום ממערב. המכונית מגיעה למחסום, אנשים יורדים ממנה, למשל אמא וארבעה פעוטות, אחת מהן בת 7 חודשים אותה היא נושאת בזרועותיה. הם צריכים לעבור רגלית בעמדת הבידוק, לעבור בקרוסלות ואז להצטרף לאב שעשה את הדרך המכונית. גם כאן אומרים לנו שכשאנחנו (קרי `מחסוםווטש`) פה אין בעיות.
אנחנו עוזבות כעבור זמן קצר כדי להספיק להגיע ל`שער גוחיה`.
ניתן לראות בדרך כי בראש התלולית עליה מתנחלת משכיות מתבצעות עבודות פיתוח נמרצות בעזרת מחפרים. חמישה בתים כבר ניצבים בגאון, אוטוטו כנראה יאוכלסו.
15:00 – שער גוחיה. אין נפש חיה, הזרוע נעולה בשרשרת. אף על פי כן, השער חייב להיות פתוח בשעה זו. ב-15:15 רינה מתקשרת למת`ק יריחו. ג(ילי) אומרת שתברר. ב-15:25 טלפון נוסף. ג(ילי) אומרת שאם לא באים לפתוח היום הם יטפלו בחומרה. אח`כ עונה ס(עיד) שאומר שאין לו סמכות לדבר איתנו.
15:48 – עזבנו והשער נותר נעול.
16:20 – ס(עיד) התקשר ואמר שעכשיו השער פתוח (שער שהיה צריך להיות פתוח עד 15:30) ושאם התופעה תחזור על עצמה הוא יטפל בכך. במקרה של בעיות רצוי להתקשר לחמ`ל המאוייש 24 שעות)
16:23 – מעלה אפרים – העמדות לא מאויישות. לגבי הפילבוקס אנחנו לא בטוחות.
16:36 – זעתרה – 4 מכוניות מכיוון צפון.

ד-ה

קישורים למאמרים האחרונים בנושא

הישראלים בברלין מפגינים `לקבל את פני` נתניהו
היום בבית המשפט העליון - תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא.
הימים החולפים קשים מנשוא. המראות הקשים של הפצצות והריסות, לצד תמונותיהם של הקורבנות והפצועים הרבים, ביניהם עשרות נשים וילדים - מפלחות את הלב.