קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

מעקב הומניטרי של OCHA לחודש נובמבר 2010

לגיליון המלא:

http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_the_humanitarian_monitor_2010_12_17_hebrew.pdf


מעקב הומניטרי של OCHA לחודש נובמבר 2010



הנושאים בגיליון זה

הגדה המערבית: ירידה במספר הנפגעים ובאלימות במעורבות מתנחלים * עלייה משמעותית במעצרי ילדים בסילואן שבירושלים המזרחית * עלייה בהריסות ובעקירות בכפייה * מכותרים על ידי הגדר: אל ולג`ה * הרשויות הישראליות הכריזו על הקלה בהגבלות הגישה; נרשמו פירוק והוספה של מכשולים חדשים.

רצועת עזה: תקיפות אוויריות והגבלות גישה ישראליות מביאות לשלושה הרוגים ול-26 פצועים * השפעת ההקלות במשטר הגישה בעזה נותרת מוגבלת * ירידה משמעותית בהיקף החיטה המיובאת * משלוחי יצוא מוגבלים יוצאים את עזה * עדכון בנושא הפניות לטיפול רפואי בחו`ל * תגובה של ארגון המזון והחקלאות של האו`ם להתפרצות מזיק הטוטה אבסולוטה

נושאים שונים ברחבי השטח הפלסטיני הכבוש: יום השנה לאמנת האו`ם בדבר זכויות הילד * הליך הפנייה המשולבת (CAP), עדכון לשנת 2010 * השקת הליך הפנייה המשולבת לשנת 2011



סקירה כללית לחודש נובמבר 2010

בנובמבר צוין יום השנה ה-21 לאימוצה של אמנת האו`ם בדבר זכויות הילד. כעבור זמן אושררה האמנה על ידי ישראל, הנושאת באחריות הראשונית ליישומה ברחבי השטח הפלסטיני הכבוש (שפ`כ). ואף על פי כן, כמעט שני עשורים אחרי אשרור האמנה בדבר זכויות הילד, עדיין ניכרים פערים קשים במימוש זכויותיהם הבסיסיות של ילדים פלסטיניים בשפ`כ.

החודש ספגו ילדים פלסטיניים בירושלים המזרחית את עיקר האלימות שניגרמה כתוצאה מהסכסוך; יותר משני שלישים ממקרי הפציעה בידי כוחות ישראליים בעיר היו של מי שגילם פחות מ-18 וזאת, במקביל לירידה משמעותית במספר הכולל של מקרי פציעה של פלסטינים ברחבי הגדה המערבית (46), לעומת הממוצע החודשי לשנת 2010 (113). ברצועת עזה, תקיפות אוויריות ישראליות וירי `יריות אזהרה` על אנשים השוהים ליד הגדר המפרידה בין ישראל לעזה הביאו לפציעתם של 26 אזרחים, ביניהם חמישה ילדים. מדאיגה במיוחד העובדה כי מאז תחילת 2010 עלה מספר מקרי הפציעה של ילדים בידי כוחות ישראליים בעזה ב-160 אחוזים, לעומת התקופה המקבילה בשנת 2009 (למעט התקופה של מתקפת `עופרת יצוקה`). רוב הילדים נפצעו באזורים שהגישה אליהם מוגבלת בעת שאספו פסולת בניין המשמשת כחומר בניין, הואיל והמצור מנע כניסה של פריטים אלה בכמויות משמעותיות.

בנוסף על כך דיווחו קבוצות זכויות אדם על עלייה חדה במספר הילדים הפלסטיניים שנעצרו על ידי הרשויות הישראליות בשכונת סילואן שבירושלים המזרחית, כולל מקרים של ילדים המדווחים כי נלקחו מבתיהם בפשיטות ליליות וסבלו יחס התעללות בעת חקירתם. החודש פרסמו 60 אישים ישראליים בולטים – מחנכים, רופאים, סופרים, שופטים עובדים סוציאליים ומחוקקים – מכתב לראש ממשלת ישראל ולמנהיגים פוליטיים אחרים, ובו ביטאו את חששותיהם לנוכח ההתעללות בילדים פלסטיניים המוחזקים בידי משטרת ישראל. נכון לסוף אוקטובר הוחזקו כ-256 ילדים פלסטיניים בבתי סוהר ובמתקני מעצר ישראליים.

עקירות בכוח והיעדר מחסה נאות בשטחים גדולים של השפ`כ ממשיכים להוות מקור לדאגה קשה בקהילה ההומניטרית, בעיקר בשל השפעתם המשמעותית על התפתחותם של ילדים. בנובמבר נהרסו בירושלים המזרחית יותר מבנים (17) מאשר בכל חודש אחר השנה. בסך הכול, בירושלים המזרחית ובשטח C, נמשכה מגמת עלייה בת שלושה חודשים בהריסות: הרשויות הישראליות הרסו בסך הכול 34 מבנים, לעומת 25 באוקטובר ושמונה בספטמבר. כתוצאה מכך נעקרו בכפייה 53 פלסטינים, מהם 33 ילדים. ברצועת עזה עדיין דרושות יותר מ-86,000 יחידות דיור, על מנת לתת מענה לפער שנוצר בשל הגידול הטבעי המוגבר; ההגבלות על כניסתם של חומרי בניין בסיסיים, הנמשכות מאז הטלת המצור ביוני 2007. גורמים אלה הביאו לצפיפות יתר גוברת והולכת והידרדרות בתנאי חיים של עשרות אלפי משפחות.

בנובמבר יצא את עזה היצוא הראשון מאז אפריל 2010 של תותים ופרחים טריים (ארבעה מטענים). כמו כן, בתחילת דצמבר הודיעה ממשלת ישראל כי תתיר יצוא וסחר בתוצרת חקלאית, ריהוט ומוצרי טקסטיל מרצועת עזה לגדה המערבית ולשווקים זרים. אלו התפתחויות שיש לברך עליהן, שאם אכן ייושמו בנאמנות ובאופן מקיף, יסייעו לשיפור רמת הכנסה בקרב המועסקים בתעשייה הרלבנטית. ברם, דרושים צעדים נוספים על מנת להחיות באופן רחב יותר את הכלכלה הפגועה קשות של עזה, ולהשיב את מקורות המחיה למי שהצטרפו לשורות המובטלים והעניים עקב הטלת המצור. צעדים כאלה יהיו חייבים לכלול את הסרתן של הגבלות הגישה הפנימיות ביבשה ובים, וביטול ההגבלות על יבוא חומרי בניין. שלושים וחמישה אחוזים מן הקרקעות החקלאיות בעזה נמצאות כרגע באזורים שהגישה אליהם מוגבלת; ליכולת לייצא תהא משמעות מועטה בלבד ליצרנים חקלאיים רבים, שנכון לעכשיו אינם מסוגלים להגיע בביטחון לאדמותיהם. מעריכים כי אובדן ההכנסות מאזורי זה הינו 50 מיליוני דולרים ארה`ב. בדומה לכך, פעילויות הבניין החיוניות לשיקום הכלכלה העזתית יוכלו להתרחש רק אם יוסרו ההגבלות על יבוא חומרי בניין.

במקביל להקלת ההגבלות על תנועת סחורות אל עזה ומתוכה, תנועת בני אדם דרך המעברים אל ישראל נותרת מוגבלת מאוד; החודש נפטר מטופל בן 24 מאי-ספיקת כליות בעת שהמתין לקבלת היתר מהרשויות הישראליות לצאת את רצועת עזה לקבלת טיפול רפואי.

באזורים רבים של הגדה המערבית, הגבלות גישה פנימיות ממשיכות לחבל בחופש התנועה של פלסטינים. מצב זה חמור במיוחד בשטח של העיר חברון הנתון לשליטת ישראל (H2); סקר שנעשה במשותף על ידי המשרד לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) והנוכחות הבינלאומית הזמנית בחברון מצביע על קיומם של 122 סגרים החוסמים את התנועה אל תוך אזור זה ובתוכו. סגרים אלה, לצד אלימות מתנחלים מתמשכת, השפיעו הן על הפעילות הכלכלית והן על החיים החברתיים בתוך העיר העתיקה בחברון; ב-2010 נסגרו כמעט 650 חנויות בלב העיר בגין צווים צבאיים שהוצאו או חודשו, ומעריכים כי יותר מ-10,000 בתים פונו מיושביהם.

על מנת לתת מענה לצורכי החלשים והפגיעים ביותר ולהבטיח כבוד רב יותר לזכויות אדם, לרבות זכויותיהם של ילדים פלסטיניים, הושק החודש הליך הפנייה המשולבת למען השפ`כ, במטרה לגייס מימון כולל בסך 575 מיליוני דולרים ארה`ב. האסטרטגיה והמיזמים שהוצגו בהליך הפנייה המשולבת לשנת 2011 מטפלים רק בחלק מהצרכים הקיימים בשפ`כ; לצרכים רבים דרושים התאוששות ופתרונות לטווחים ארוכים יותר במסגרת התוכניות הלאומיות הפלסטיניות ואסטרטגיות אחרות, ורבים אחרים מצריכים פיתרון של הסכסוך הפוליטי שבשורש המצב הקיים.

בברכה.

יהודית הראל

אנליסטית מידע ותקשורת

המשרד לתאום עניינים הומניטריים של האו`ם-OCHA

רח` סיינט ג`ורג` 7,שייח` גראח, ירושלים





O



N
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד