קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

יונתן פולק עמד השבוע מול שערי החוק. בית המשפט גזר עליו שלושה חודשי מאסר בפועל בגין נסיעה איטית באופניים בשדרות בן גוריון בזמן הפגנה נגד מבצע "עופרת יצוקה".
mysay
עינת ויצמן
30.12.10
http://www.mysay.co.il/articles/ShowArticle.aspx?articlePI=aaajvz





פולק לא היה היחידי שהשתתף בהפגנה שקטה ולא אלימה זו, אלא מספר פעילים אשר לא נעצרו ולא הוגש נגדם כל כתב אישום.
למה דווקא הוא?

פולק הוא מהפעילים הבולטים נגד הכיבוש ומשטר ההפרדה. הפעילים- ישראלים , פלסטינים ובינלאומיים דוגלים בהתנגדות לא אלימה ומקיימים בין יתר פעולותיהם הפגנות בימי שישי נגד החומה בגדה המערבית. החומה שנבנתה על מנת להפריד, באופן בלתי צפוי הולידה שיתוף פעולה פורה בין פעילים ישראלים ופלסטינים המטשטשים את הדיכוטומיה בין `האנחנו` ל`הם` ובכך מקשים על פרויקט ההפרדה הישראלי ועל הסימון הברור מי הוא `אויב` ומי הוא `ידיד`. פולק אולי יותר מכולם תרם את תרומתו לפירוק הקוטביות ולערפול בכך ששימש ועודו משמש כדובר הועדות העממיות הפלסטיניות, לא פלא ש`סומן` ע`י המדינה. אחד האיומים המרכזיים היום על המדינה הוא הקואליציות החדשות והחזקות הנרקמות בין יהודים ופלסטינים. כש`האויב` מפסיק להיות מובהק וברור, גם אמצעי הדיכוי והפתרונות אינם חד משמעיים, ועל כך מעיד בין היתר גם פסק הדין הנוכחי. אבל האיום האמיתי הוא הערעור על פרויקט ההפרדה הגדול של המדינה והוא- כבר יצא לדרך.

להלן הנאום המלא שנשא פולק בבית המשפט:

`כבודו, נהוג במעמד זה לבקש מהשופט לדון נאשם במידת הרחמים, תוך הבעת צער על עצם ביצוע העבירה. אך בבואי לטעון לעונשי, אין ביכולתי לעשות כן. מהרגע הראשון של משפט זה, לא הייתה למעשה כלל כל מחלוקת עובדתית בין הצדדים. אכן, כאמור בכתב האישום, רכבתי על אופנים, יחד עם אחרים, ברחובות תל אביב במחאה על המצור על עזה. אכן, ייתכן ורכיבתנו על אופניים, שהן כלי תחבורה לכל דבר, האטה במקצת את קצב התנועה על הכביש. המחלוקת היחידה, והלא משמעותית, נסובה סביב עדות בלשי המשטרה שמסרו בעדותם כי חלקי ברכיבת האופניים היה מרכזי, עובדה אותה הכחשתי אני והכחישו שאר עדי ההגנה.

כאמור, נהוג בשלב זה של המשפט להביע חרטה, ואכן אבקש להביע כעת צער על דבר אחד מאירועי אותו יום – אם יש בלבי חרטה היא על כך שבאותו היום אכן, כפי שטענתי, לא לקחתי חלק מרכזי באותה תהלוכה ובכך מעלתי בחובתי לעשות ככל שעולה בידי לשינוי מצבם הבלתי נסבל של תושבי עזה, ולסיום השליטה הישראלית על הפלסטינים.

אמר כבודו במהלך המשפט, ואני מניח שיאמר שוב בעתיד, כי משפט אינו עניין פוליטי, כי אם עניין של חוק. על כך אומר שאין במשפט זה כמעט דבר זולת מחלוקת פוליטית. בית המשפט אומנם לא ניאות לאפשר לסנגוריה לנהל הגנה ראויה כאשר סירב לשמוע טענות בדבר בררנות פוליטית בהתנהגות המשטרה, אך אפילו מהעדויות שכן נשמעו, ברור כי בררנות כזו קיימת.

נושא הכביכול-עבירה ומניעיה, היו פוליטיים גם כן, ומכך כבר לא ניתן להתחמק. מדינת ישראל מטילה מצור פסול, בלתי אנושי, ובלתי חוקי על רצועת עזה, שעל פי הדין הבינלאומי עודנה שטח כבוש. מצור זה, בשמי, בשמך אדוני, ובשם כולנו למעשה, מטיל ענישה קולקטיבית אכזרית על אזרחים פשוטים, תושבי רצועת עזה, נתינים חסרי זכויות דמוקרטיות של הכיבוש הישראלי. אל מול מציאות זו וכדי לקום נגדה, בחרנו ב-31 בינואר 2008, לנצל את חופש הדיבור הניתן בישראל לאזרחים יהודים. אך נראה כי בכאילו-דמוקרטיה-האחת-מני-רבות במזרח התיכון, גם חופש כזה כבר לא ניתן, אפילו לבניה המיוחסים של החברה.

אינני מופתע מהחלטת בית המשפט להרשיע אותי, למרות שאין בי בדל של ספק שמה שעשינו באותו היום הוא מהמדרג הנמוך ביותר של ניצול הזכות לחופש המחאה בתנאים הקיימים. אכן, כפי שטען התובע, בשעת ההפגנה, ריחף מעלי מאסר על תנאי על הרשעה בסעיף זהה. למרות שאני עדיין מאמין כי לא עברתי כל עבירה, ידעתי כי במערכת הצדק הישראלית, ייתכן ויופעל עונש זה.

עלי לומר, אם יפעיל כבודו את עונש המאסר המותנה, ויגזור את עונשי לכליאה, אלך לכלא בלב שלם ובראש מורם. תהיה זו מערכת המשפט שתצטרך, לדעתי, להשפיל את מבטה בפני סבלם של תושבי עזה, כשם שהיא משפילה את מבטה ועצמת עיניה בפני הכיבוש עצמו מדי יום. אל ההפגנה הבאה אלך ביום שחרורי מהכלא.`

יום שלישי, ה11 לינואר, היום בו פולק יכנס לכלא יהיה יום עצוב לחופש הביטוי בארץ ותעודת עניות למערכת המשפט בארץ.



ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד