קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - מצור, חומה ומחסומים

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

מדיניות ה`מינימום ההומניטארי` היא מסווה להתעמרות מתמשכת בתושבי רצועת עזה תוך פגיעה קשה בבריאותם וחייהם
רופאים לזכויות אדם
9.1.11
http://www.phr.org.il/default.asp?PageID=60&ItemID=994

,
דו`ח שמפרסמת היום רופאים לזכויות אדם `מינימום הומניטארי – חלקה של ישראל ביצירת חוסר ביטחון תזונתי ומשבר מים בעזה` בוחן את השפעות מדיניות הסגר הישראלי שהחלה ביוני 2007 על תחום בריאות הציבור של תושבי רצועת עזה. ההקלות עליהן הכריזה ממשלת ישראל בעקבות אירועי המשט והלחץ הבינלאומי לא צפויות לשנות מצב זה באופן מהותי, שכן אינן מאפשרות לכלכלה להתאושש ונחות על ההנחה כי תמשיך להתקיים עזרה הומניטארית.

הדו`ח, המבוסס על עדויות וראיונות שנערכו עם עשרות מתושבי עזה ובעלי תפקידים מרכזיים ברצועה, נתוני ארגוני הסיוע הבינלאומיים ועל חוות דעת מקצועיות של מומחי רפואה בינלאומיים, מתמקד בתחום התזונה ובמצב תשתיות המים והביוב, המהווים לפי ארגון הבריאות העולמי תנאים מגדירי בריאות. הדו`ח מסיק כי מדיניות `המינימום ההומניטארי` שמנהיגה ישראל מאז ספטמבר 2007, פוגעת באופן קשה בבריאות האוכלוסייה ברצועת עזה.

תחום התזונה - מנתוני הדו`ח עולה, כי אחוז הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי מצוי בעלייה מתמדת. כיום 61% מהאוכלוסייה ברצועת עזה, המהווים 973,600 בני אדם, סובלים מחוסר ביטחון תזונתי, המוגדר על ידי האו`ם כ`היעדר גישה למזון מזין, בטוח לאכילה ובכמות מספקת, באופן המתאים לצרכים תזונתיים ולהעדפות האישיות של בני אדם, לצורך ניהול חיים פעילים ובריאים`. בקרב אוכלוסייה זו, 94% ממשקי הבית דיווחו על ירידה באיכות המזון שרכשו בשנה האחרונה ו- 59% מדווחים על ירידה בהיקף המזון שצרכו. התלות בסעד הומניטארי מהארגונים הבינלאומיים מצויה אף היא בעלייה מתמדה, והגיע ל- 71 אחוז ממשקי הבית ברצועה.

את הגורם המרכזי לשיעורים הגבוהים של חוסר ביטחון תזונתי תולה הדו`ח בעלייה בשיעורי האבטלה והעוני, שעלו בלמעלה מ- 40% בשלוש השנים האחרונות, כתוצאה מהמצב הקשה של הכלכלה ברצועת עזה המשותקת על ידי ישראל.

כמקרי מבחן, בוחן הדו`ח שני ענפים מרכזיים בכלכלה העזתית: החקלאות והדייג, ובודק את הקשר בין שיתוקם הנובע ממדיניות הסגר לבין הגידול בהיקף הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי. שלושת ענפים אלו סובלים קשות מפגיעה אנושה ביכולת לתפקד הן בגין מגבלות חמורות שמטילה ישראל במסגרת מדיניות הסגר והן בגין נזקים להם גרמה ישראל במהלך מבצע `עפרת יצוקה` – נזקים שחלקם הגדול טרם שוקם עד היום.


מחווד הדעת של פרופ` ג`ון יודקין, מ - University college London ושל דר` קולין דואק מ – Vrije University, Amsterdam המופיעה בדו`ח: `אוכלוסיית רצועת עזה סובלת מהתדרדרות במצב התזונה ומחוסר ביטחון תזונתי, הן כתוצאה מהרס ענף החקלאות והדייג, והן כתוצאה מהמגבלות על הסחר וחופש התנועה. גורמים אלה הינם מסכני הבריאות, ואליהם מצטרף גם הרס תשתיות המים והביוב, שהביאו לכך שרוב אספקת המים אינה ראויה לשתייה`.

ענף החקלאות - הדו`ח קובע, כי 17% מהשטחים החקלאיים ו- 200 אלף דונם של שטחי מרעה בעזה נהרסו כליל ב`עפרת יצוקה`. מאז המבצע, הצבא הרחיב את שטח אזור האסור לתנועת פלסטינים מ- 500 מטר ל-2 ק`מ מהגדר. התוצאה היא ש- 50% ממשקי הבית הממוקמים באזורים אלו איבדו את מקור פרנסתם. השיתוק המתמשך של עורקי הייצוא החקלאי החריף פגע גם הוא באופן אנוש בענף הייצוא, והגדיל את שיעורי האבטלה והעוני. כך, למשל, ב- 2009 התאפשר למגדלי הפרחים בעזה לייצא אך ורק 1.1 מיליון פרחים בהשוואה ל- 48.2 מיליון פרחים שיוצאו מדי שנה בממוצע בין השנים 200-2005. התוצאה היא שכ- 45,000 חקלאיים ובני משפחותיהם הצטרפו למעגל הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי.
ענף הדייג – הדו`ח טוען, כי מגבלות הגישה שמטילה ישראל על דייגי רצועת עזה שיתק כמעט לחלוטין ענף, שנחשב עד ליוני 2007 כאחד מהמשגשגים ביותר בכלכלה העזתית. בעוד בהסכמי אוסלו קבע כי מרחב הדייג בעזה יהיה 20 ק`מ מהחוף, מאז יוני 2007, מגבילה ישראל את מרחב הדייג בחופי עזה ל- 3 ק`מ בלבד. כך, למשל, היקף דגת הסרדינים מחופי עזה ירד בסוף שנת 2009 ב- 72%: באפריל 2009 נתפסו 79 טונות דגה בהשוואה ל- 237 טונות באפריל 2007.השיתוק של ענף הדייג הביא לכך שכ- 7000 דייגים איבדו את מקור פרנסתם, ובאחת נכנסו למעגל הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי.

מצב תשתיות המים והביוב – הדו`ח מתאר משבר המים בעזה ואת השפעותיו על בריאותם של תושבי הרצועה. מבין הבעיות הרפואיות הנגרמות מאיכותם של המים ברצות עזה, ניתן למנות המטהמוגלובין-אנמיה )המכונה `תסמונת התינוק הכחול`) ושלשולים .המצב הקשה של תשתיות המים תחת הסגר,הישראלי, ובייחוד לאחר הנזק שגרם מבצע `עופרת יצוקה`, הפכה את הבעיות הללו לחריפות יותר.

בין 90% ל- 95% ממימי האקוויפר ברצועת עזה אינם בטוחים בריאותית לשתייה, בין השאר נוכח המגבלות החמורות שמטילה ישראל על הכנסת חלקי חילוף לתיקון תשתיות המים והביוב, זאת לאחר ש-11 מעיינות מים, 20 ק`מ של צנרת מים, 7.5 ק`מ של צנרת ביוב ו- 5,700 מאגרי מים ניידים נהרסו במבצע `עפרת יצוקה`, כך כתב בדו`ח. כתוצאה מכך 39% ממשקי הבית ברצועה נהנים ממים זורמים רק יומיים עד שלושה בשבוע, ו- 20% ממשקי 20% מכלל משקהי בית דיווח כי לפחות ילד אחת מתחת לגיל חמש סובל ממחלות הנגרמות מאיכות המים הירודה וממצב תשתיות הביוב.
מחוות דעתה של דר` אנט הובר לי מאוניברסיטת טופטס, הולנד: `מים שאינם בטוחים לשתייה עלולים לגרום ל`תסמונת התינוק הכחול`, וכן להשפעות אחרות על בריאות, בטווח הרחוק יותר. למים שאינם בטוחים לשימוש עלולים לגרום לזיהום גידולים חקלאיים ולמחסור כללי במזון.`

מאז ספטמבר 2007 מנהלת ישראל מדיניות של קיום ב`מינימום הומניטארי` בלבד בעזה, ושולטת באופן מלא במשטר הדיאטה של התושבים הפלסטיניים ברצועה. פיתוח כלכלי ורווחת תושבי הרצועה אינם חלק מהמינימום ההומניטארי שישראל קובעת לאוכלוסייה האזרחית ברצועה. מסקנת הדו`ח היא כי המדיניות הישראלית, כמו גם שינויים המתרחשים בה, מונחים באופן מוחלט על ידי שיקולים פוליטיים מצד מדינת ישראל, ואינם משקפים את מחוייבותה המלאה של ישראל לדאוג לבריאותה של האוכלוסייה ברצועת עזה.

רופאים לזכויות אדם קוראת למדינת ישראל להסיר לאלתר את הסגר המוטל על רצועת עזה, בים באויר וביבשה. על צעד זה להיות מלא ומקיף, ולכלול מעבר חופשי של בני אדם וסחורות אל ומחוץ לרצועת עזה דרך מעברי הרצועה, פתיחת המרחב האווירי והימי וביטול מדיניות `המינימום ההומניטארי` הגוזרת על תושבי רצועת עזה חיי סבל ופוגעת בכבודם ובבריאותם. רק ביטול מוחלט ומלא של מדיניות הסגר יהווה צעד לקראת שיפור המצב ההומניטארי ברצועת עזה, ויקדם את מצב זכויות אדם, ובכללן הזכות לבריאות של תושבי רצועת עזה.

לקריאה של תקציר הדו`ח

לצפייה בסרטון על השלכות הבריאותיות של מדיניות `מינימום הומניטארי`

לצפייה בגלויה מספר 5 בנושא `אי שוויון – זה עולה לנו בבריאות`

לקריאת ההודעה לעיתונות

לפרטים נוספים, ניתן לפנות לרן ירון, מנהל מחלקת שטחים כבושים, בדוא`ל: ranyaron@phr.org.il, טל` 0547577696


עב
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

הישראלים בברלין מפגינים `לקבל את פני` נתניהו
היום בבית המשפט העליון - תביעת פיצויים של נער ששותק בארבעת גפיו מירי של הצבא.
הימים החולפים קשים מנשוא. המראות הקשים של הפצצות והריסות, לצד תמונותיהם של הקורבנות והפצועים הרבים, ביניהם עשרות נשים וילדים - מפלחות את הלב.