קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - פרשנות

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

על הצבא להפנים את חומרת אירוע הירי בניעלין

בצלם
27.1.11
http://www.btselem.org/Hebrew/Firearms/20110127_Nilin_shooting_sentence.asp

בית הדין הצבאי המיוחד בקריה גזר היום את דינם של סא`ל עמרי בורברג וסמל ליאונרדו קוריאה, שהורשעו בפרשת הירי בעציר הפלסטיני הכפות בכפר ניעלין שחשף בצלם בשנת 2008. השופטים גזרו על בורברג, שהורשע בניסיון לאיומים ובהתנהגות שאינה הולמת, עונש מאסר על תנאי וקבעו כי ישמור על דרגותיו. כמו כן המליצו השופטים לעכב את קידומו במשך שנתיים וקבעו כי לא יוכל לשרת בתפקיד פיקודי במשך שנה. השופטים גזרו על קוריאה הורדה לדרגת טוראי.

בתגובתו לגזר הדין, בצלם הביע תקווה שהצבא יפנים את קביעת השופטים כי הירי בניעלין היה אירוע חמור ובלתי ראוי, על אף הפער בין גינוי המעשים בהכרעת הדין, לקולת העונש שהוטל על השניים. בצלם הזכיר כי בשנים האחרונות נחשפו מקרים חמורים בהרבה של פגיעה בפלסטינים על ידי כוחות הביטחון אולם מערכת אכיפת החוק הצבאית בחרה להתעלם מהם. מדיניות זו של אי מתן דין וחשבון על פגיעות בפלסטינים, שבה נוקטת הפרקליטות הצבאית מזה שנים ארוכות, היא שאפשרה למקרה הירי בניעלין ולמקרים רבים אחרים להתרחש.

עוד ציין בצלם את העובדה שבית המשפט שלל את הטענה כי סרטון הירי סולף. בצלם הדגיש כי אם נגרם נזק לתדמיתה של ישראל, כפי שהיו שטענו, הרי שהוא נובע מחומרת המעשים שתועדו בסרטון, ולא מפרסומו.

תיעוד הירי באבו רחמה בסרטון וידאו

רקע

חשיפת האירוע

ב-20 ביולי 2008 פרסם בצלם סרטון וידאו שהגיע לרשותו, המתעד חייל יורה כדור פלדה מצופה גומי באשרף אבו רחמה, עצור פלסטיני כפות ומכוסה עיניים, מטווח קצר ביותר. הירי בוצע על-ידי חייל (לאונרדו קוריאה), בעת שקצין בדרגת סגן אלוף (עמרי בורברג) אחז בזרועו של אבו רחמה. בשעת הירי נכחו במקום כמה אנשי כוחות הביטחון.

האירוע התרחש ב-7 ביולי, בכפר ניעלין שבמערב הגדה. מפגין פלסטיני תושב הכפר בלעין, אשרף אבו רחמה, בן 27, עוכב על ידי חיילים שהחזיקו אותו למשך כחצי שעה כשהוא כפות ועיניו מכוסות בפלנלית. אבו רחמה מסר לבצלם כי במהלך עיכובו הכו אותו החיילים. לאחר מכן, הובילה אותו קבוצת חיילים ושוטרי מג`ב לג`יפ צבאי. בסרטון נראה חייל כשהוא מכוון את נשקו אל רגליו של המפגין, מטווח של כמטר וחצי, ויורה עליו כדור פלדה מצופה גומי. לפי עדותו של אבו רחמה, הוא נפצע בבוהן השמאלית, קיבל טיפול מחובש צבאי במקום, ושוחרר על ידי החיילים.

את הסרטון צילמה נערה פלסטינית תושבת ניעלין, מחלון ביתה בכפר ועותק של הקלטת נמסר לבצלם מאוחר יותר. בצלם העביר מיד את העותק למצ`ח, בתביעה לפתוח לאלתר בחקירה ולמצות את הדין עם החייל היורה. בנוסף, דרש בצלם לחקור את מעורבותו של המג`ד שהחזיק את העצור בעת הירי. בצלם הדגיש כי על אנשי כוחות הביטחון חלה החובה לדווח על מעשים בלתי חוקיים וכי חמור עוד יותר, אם קצין בכיר מעל בחובתו זו.

התנהלות הפרקליטות הצבאית

בעקבות הפרסום פתחה מצ`ח בחקירה ועצרה את החייל היורה, סמל לאונרדו קוריאה. עד לפרסום הסתפק הצבא בתחקיר מבצעי של האירוע, שממצאיו הועברו למפקד אוגדת איו`ש (הגדה המערבית), שלא טרח ליידע את מצ`ח או את הפרקליטות הצבאית, או לנקוט באמצעים כלשהם נגד החייל או המג`ד, סא`ל עמרי בורברג.

במהלך חקירת האירוע הציגו קוריאה ובורברג גרסאות סותרות. קוריאה טען כי מפקדו הורה לו לירות באבו רחמה, בעוד שבורברג טען כי הורה לו רק `להפחידו`.

עם תום החקירה החליטה הפרקליטות הצבאית להעמיד את השניים לדין בגין `התנהגות שאינה הולמת`.

העתירה לבג`ץ

ב-19.8.08 עתרו אשרף אבו רחמה והארגונים בצלם, האגודה לזכויות האזרח, הוועד הציבורי נגד עינויים ויש דין לבג`ץ נגד החלטת הפרקליטות בטענה כי `התנהגות שאינה הולמת` היא עבירה קלה שאינה משקפת את חומרת המעשה - לכאורה, איומים לפגיעה מכוונת, התעללות נפשית ושימוש בנשק כלפי אדם כבול וחסר ישע, המצוי באחריותם של אלה שפגעו בו.

בעקבות העתירה הורו שופטי בג`ץ לפרקליטות הצבאית לשקול מחדש את החלטתה להעמיד לדין את סא`ל עמרי בורברג ואת ליאונרדו קוריאה בגין עבירה זו בלבד ולהודיע בתוך ארבעים ימים על החלטתם.

ב-4.11.08 הודיע הפרקליט הצבאי הראשי, תא`ל אביחי מנדלבליט, לבג`ץ כי החליט שלא לשנות את כתב האישום המקורי.

ב-1.7.09 פסק בג`ץ כי `החלטת התביעה הצבאית להעמיד לדין פלילי את המג`ד והחייל בסעיף האשמה של התנהגות שאינה הולמת דינה להתבטל, מחמת חוסר סבירות קיצוני` והורה לפצ`ר לשנות את סעיף `באופן שהעבירות שתיוחסנה לכל אחד מהם תשקפנה כראוי את טיבן של העובדות ואת אופיים של המעשים המתוארים בכתב האישום.`

בעקבות פסיקת בג`ץ שונו כתבי האישום: סא`ל בורברג הואשם בעבירות של איומים והתנהגות שאינה הולמת וסמל ליאונרדו קוריאה הואשם בשימוש בלתי חוקי בנשק ובהתנהגות שאינה הולמת

משפטם של בורברג וקוריאה

ב-15.7.10 הרשיע בית הדין הצבאי בקריה את סא`ל עמרי בורברג, לשעבר מפקד גדוד 71 של השיריון, בניסיון לאיומים, ואת החייל, סמ`ר (מיל`) לאונרדו קוריאה, בשימוש בלתי חוקי בנשק. שניהם הורשעו בהתנהגות בלתי הולמת. העבירות שבגינן הורשעו השניים נושאות עונש מירבי של שלוש שנות מאסר, ורישום פלילי.

בפסק הדין כתבו שלושת שופטי ההרכב כי סא`ל בורברג ביקש להביא את אשרף אבו-רחמה, העציר הכפות, לחשוב שחייל צה`ל ירה בו. `הנאשם אף החטיא את פקודו בכך שגרם לו לירות אל עבר עציר כפות שעיניו מכוסות`. השופטים הדגישו כי לחימה איננה תירוץ להכשרת פעולה פלילית. `מעשיו של המג`ד לא נעשו במהלך הפגנה אלא באזור בו היתה שליטה ישראלית מלאה והאיום בירי לא נעשה במהלך לחימה או פעולת שיטור. ... יש בכך פגיעה קשה בערכי יסוד וכרסום משמעותי בתדמיתם של צה`ל, מפקדיו וחייליו`.

במסגרת הטיעונים לעונש, העלו פרקליטיו של סא`ל בורברג טענות בדבר זיופים בקלטת הווידאו שתיעדה את האירוע. בעקבות זאת, סייע בצלם בתיווך בין התביעה הצבאית למשפחת הצלמת, והמשפחה העבירה את הקלטת המקורית למצ`ח וממנה לבדיקה במעבדה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל.

בדיקת המז`פ העלתה כי כל הקטעים שצולמו בקלטת הירי בניעלין הם אותנטיים ולא נמצאו בהם סימני עריכה, עיבוד תמונה או כל התערבות מסוג אחר. כך נקבע בחוות דעת של רפ`ק אלן צ`ייקובסקי, ראש תחום ראיה דיגיטלית במחלקה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל שהוגשה ב-6 בינואר 2011 לבית הדין הצבאי בקריה במשפט הירי בניעלין.

כאמור לעיל, ב-27.1.11 גזרו שופטי בית הדין הצבאי המיוחד על בורברג עונש מאסר על תנאי וקבע כי ישמור על דרגותיו. כמו כן המליצו השופטים לעכב את קידומו במשך שנתיים וקבעו כי לא יוכל לשרת בתפקיד פיקודי במשך שנה. השופטים גזרו על קוריאה הורדה לדרגת טוראי.

רה
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

בדרך למצדה - מאת עמוס גבירץ
מלחמת הסחת הדעת - או, סכנת הג`נוסייד בעזה
ההטעיה של הסכמי אוסלו