קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים
    
אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך
    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש
עמוד הבית
  
חזרה
 
הדפס
  
שלח לחבר
בג"ץ בעניין תנאי הכליאה הקשים במתקן המעצר בפתח תקווה ובהתנהלות לקויה של גורמי החקירה
המוקד להגנת הפרט וארגון בצלם
16.11.11
http://www.hamoked.org.il/Document.aspx?dID=Documents1308
בהמשך למעקב המוקד להגנת הפרט וארגון בצלם על התנאים במתקן המעצר בפתח תקווה: המוקד הגיש שלוש עתירות לבג`ץ העוסקות בתנאי הכליאה הקשים במתקן המעצר ובהתנהלות לקויה של גורמי החקירה אליהם הועברו תלונות העצורים.
בשנים 2009-2008 ערכו המוקד להגנת הפרט וארגון בצלם מעקב אחר תנאי האחזקה במתקן המעצר בפתח תקווה, בו נמצא גם מתקן חקירות של השב`כ. לידי הארגונים הגיעו תלונות רבות של פלסטינים שחשפו שגרת חקירות, שכללה אמצעים האסורים באופן מוחלט על פי המשפט הישראלי והבינלאומי ואשר מהווים יחס אכזרי, בלתי-אנושי ומשפיל העולה לעיתים כדי עינויים. התלונות התייחסו לתנאים בהם היו נתונים העצורים החל מתחילת הליך המעצר על ידי החיילים ועד לזמן בו הוחזקו ונחקרו במתקן החקירות של השב`כ. המחקר אודות מתקן המעצר פורסם בנובמבר 2010 בדו`ח משותף של הארגונים `שיטות חשוכות`:
http://www.hamoked.org.il/Document.aspx?dID=Documents1308
מאז פרסום הדו`ח המשיך המוקד לטפל בנושא על מנת לחשוף את האמת ולמצות את הדין עם האשמים. התלונות הנוגעות לחוקרי השב`כ נוהלו מול הממונה על המבת`ן (מבקר תלונות נחקרים) במשרד המשפטים והתלונות הנוגעות לאלימות מצד חיילים נוהלו מול הפרקליטות הצבאית. בהגיעו למבוי סתום, עתר ביום 31.10.2011 המוקד לבג`ץ.
העתירה הראשונה עוסקת בסירוב הממונה על המבת`ן להעביר לידי המוקד את הנתונים עליהם התבססה החלטתו לסגור את תיקי החקירה בכל 12 המקרים שהובאו לפניו. התיקים עוסקים בתלונות של פלסטינים על אלימות, השפלה והתעללות מצד חוקרי שב`כ במהלך החזקתם במתקן החקירות בפתח תקווה. בכל המקרים נדרשה עתירה לבג`ץ על מנת לקבל את תשובת הממונה על המבת`ן כי התלונות נמצאו לא מבוססות והתיקים נסגרו. המוקד ביקש לקבל לידיו את החומר עליו התבססה ההחלטה לסגור את התיקים אך לא קיבל מענה על אף תזכורות חוזרות. המוקד מדגיש כי זכות העיון בחומרים הללו עומדת כחלק מזכותם להליך הוגן.
עתירה נוספת עוסקת בשיהוי הבלתי נסבל של מערכת התביעה הצבאית – מצ`ח והפרקליטות הצבאית – בטיפולה בבקשות המוקד לפתוח בחקירות בעניין תלונות פלסטינים על התעללות קשה מצד חיילים בעת מעצרם והעברתם לחקירה. הפניות הוגשו לפני כשנתיים והמוקד שלח תזכורות רבות אך מהמערכת הצבאית התקבלה תשובה לקונית אחת: `התיק נמצא בהליכי חקירה`. בעתירה מתייחס המוקד להפרת החובה של הפרקליטות הצבאית לפתוח בחקירה ולפעול ללא שיהוי והפגיעה הקשה בזכויות הנפגעים מאי קיום הליך חקירה הוגן בעניינם. עוד מציין המוקד כי העיכוב הבלתי סביר מביא לכך שהחיילים המעורבים כבר אינם בשירות פעיל והזמן הארוך שעבר מאז האירוע מקשה על חקר האמת. לסיכום טוען המוקד `מצב העניינים כפי שהוא היום מוביל מביאה למצב של לית דין ולית דיין בקרב חיילי הצבא, מאחר שאי-אכיפה פירושה, בעצם, ביטול מוראו של הדין`.
העתירה השלישית עוסקת בתנאי הכליאה המחפירים בהם מוחזקים העצורים במתקן המעצר בפתח תקווה. תנאי המעצר לא עומדים בתקן המינימאלי הבינלאומי הנהוג ואף אינם עומדים בתקן הישראלי. העתירה מבוססת על תצהירים של עצורים ששהו במתקן בפתח תקווה משכי זמן שונים, בתקופות זמן שונות, ומציירת תמונה קשה. תאי צינוק קטנים עם קירות בטון חשופים, אור שדולק במשך כל שעות היממה, אוויר קר שזורם לתאים, מחסור בשמיכות , תנאים סניטריים קשים ואוכל ברמה ירודה ביותר הם רק חלק מהתנאים המתוארים בעתירה. לסיכום מבקש המוקד לשפר את תנאי הכליאה בפתח תקווה כך שיהיו תנאי כליאה ההולמים בני אדם, ויעמדו בסטנדרטים מינימאליים, הקבועים בדין הישראלי ובדין הבינלאומי.
את העתירות כתב עו`ד דניאל שנהר
ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא
סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד