קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים
    
אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך
    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש
עמוד הבית
  
חזרה
 
הדפס
  
שלח לחבר
- הודעה לעיתונות – היום הבינ"ל להזדהות עם קורבנות עינויים -
הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
27.06.12
ברחבי העולם מציינים היום את היום הבינ`ל להזדהות עם קורבנות עינויים והתעללות. לרגל יום זה מפרסם היום הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל דו`ח חדש ומקיף על האופן בו חוקרי שב`כ עושים שימוש בבני משפחה של נחקרים על מנת להפעיל עליהם לחץ פסיכולוגי בחקירה ולגרום להם לשתף פעולה. המשך מדיניות פסולה זו מנוגד להוראות בית המשפט הישראל ויתר מכך מנוגד גם להצהרות ראשי השב`כ שהודו כבר בשנת 2008 כי חוקרים נוקטים בשיטות אלו והתחייבו כי לא יעשה שימוש בשיטות אלו. הדו`ח נכתב על ידי עו`ד אירית בלאס, רכזת מחקר של הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל.
על פי עשרות עדויות על של מתלוננים ותלונות שהוגשו בשמם ליועץ המשפטי לממשלה על ידי עורכי דין של הוועד, שימוש בבני משפחה הוא עניין נפוץ ותדיר בחקירות שב`כ. כשליש מהפונים לוועד נגד עינויים אשר מעוניינים להגיש תלונה בגין ביצוע עינויים בחקירות שב`כ מספרים כי במהלך החקירה נעשה שימוש בבני משפחותיהם. על פי רוב מאיימים על הנחקרים כי בני משפחותיהם ייעצרו וייחקרו אם הם לא יודו ובמקרים רבים אף מאיימים עליהם כי הם ייפגעו. בשורה של מקרים המופיעים בדו`ח מובאים בני משפחה לתוך מתקני החקירה במטרה ליצור מצג שווא לנחקר, לפיו בני משפחותיהם נתונים גם הם לחקירה ועינויים, אשר ייפסקו אם הנחקר ישתף פעולה עם חוקריו.
בשנת 2009, בתגובה לעתירה של הוועד הציבורי נגד עינויים, קבע בג`ץ כי שימוש באיומים על בני משפחה בחקירה הוא אסור ומעצר של בני משפחה רק כאמצעי חקירה ללא עילת מעצר חוקית גם הוא אסור. כלומר, רק במידה ויש עילה חוקית לעצור בן משפחה של נחקר אז ניתן להפגיש אותו עם הנחקר או לומר לנחקר שהוא עצור. השב`כ הודה בפני בית המשפט כי לפחות במקרה אחד נעשה שימוש פסול בבני משפחה כאמצעי לחץ והתחייב כי לא יעשה שימוש בעתיד בשיטת חקירה זו.
עם זאת, הדו`ח החדש של הוועד נגד עינויים מוכיח כי המציאות בשטח הפוכה לחלוטין. מתוך 54 תלונות נגד חוקרי שב`כ שהגיש הוועד נגד עינויים בשנים 2009-2011 בשבעה מקרים סיפרו המתלוננים כי הפגישו אותם במהלך החקירה עם בן משפחה עצור והבהירו להם כי מצבו של בן המשפחה תלוי בשיתוף הפעולה שלהם עם החוקרים. ב-21 מתוך 54 התלונות העידו הקורבנות כי במהלך החקירה נעשה שימוש באיומים על שלומם של בני משפחותיהם במידה ולא יודו או ישתפו פעולה.
קישורים למאמרים האחרונים בנושא
סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד