למעלה משבעה שבועות חלפו מאז שחתמה ישראל על ההסכם שסיים את שביתת הרעב הענקית של האסירים הפלסטינים, ולטענת שורת ארגוני זכויות אדם ישראלים ופלסטינים – חלקים נכבדים מההסכם טרם קוימו מצד הרשויות. מדו`ח שהתפרסם לאחרונה מטעם רופאים לזכויות אדם, עדאלה, אל-חק, אדמיר וארגונים נוספים עולה שהמדינה עדיין לא מתירה ביקורי משפחות מעזה, או לימודי השכלה גבוהה, שמדיניות המעצרים המנהליים לא נשקלה מחדש, וכן שאחד העצירים המנהליים ששחרורו הובטח נשאר במעצר.
כזכור, ההסכם נחתם ב-15 במאי בין מספר רשויות מדינתיות לבין ראשי הפלגים השונים בכלא, שהובילו שביתת רעב במשך חודש במחאה בעיקר על הגזרות שהוטלו על האסירים במסגרת הניסיונות ללחוץ על חמאס לשחרר את גלעד שליט, ושלא בוטלו עם שחרורו של שליט. בשביתה השתתפו כ-1,500 אסירים, שהצטרפו לקבוצת עצירים מנהליים ששבתו תקופה ארוכה יותר במחאה על מדיניות המעצרים ללא משפט.
המנהיגים שוחררו מהבידוד, התנאים לא שופרו
על פי הדו`ח שב`ס עמד בהסכם בכל הנוגע להפסקת השימוש הפוליטי בכלי הבידוד – אחד מהגורמים המרכזיים לשביתה. שמונה עשר מנהיגים פוליטיים שוחררו מהבידוד, חלקם אחרי תקופה של שנים, וחזרו לתאים הרגילים, ורק דיראר אבו-סיסי, שנחטף על ידי ישראל באוקראינה בשנה שעברה [לקישור] , נותר בבידוד. עוד נותרו בבידוד אסירים שנשפטו לתקופות קצובות של הפרדה בשל בעיות משמעת, ושלא נכללו בהסכם. עם זאת, חלקים אחרים בהסכם טרם קוימו. אחד מהמרכזיים שבאלה הייתה הדרישה הפלסטינית להתיר ביקורי משפחות מעזה, שנאסרו כבר ב-2007. על פי הדו`ח, הביקורים אמורים היו להתחדש תוך חודש מסיום השביתה, אך טרם התחדשו. גם ביקורי משפחות מהגדה המערבית, שעל חלקן באופן אישי הוטלו מגבלות שאמורות היו להיות מוסרות, טרם הוסדרו עבור כל אוכלוסיית האסירים. בשב`ס אומרים בתגובה שתיאום הביקורים מעזה הוא הליך מורכב שמצריך שיתוף פעולה עם השב`כ, המשטרה, הצבא והצלב האדום, ושצוות משותף לגורמים אלה אמור לסיים את עבודתו בתקופה הקרובה. גורם בשב`ס אמר ל-MySay שסבב הלחימה האחרון בדרום הוא בין הגורמים לעיכוב מסקנות הצוות, שנאלץ לדחות פגישות במחסום ארז בשל הלחימה.
בין `גזרות שליט` מונים האסירים גם את האיסור שהוטל לפני שנה על גישה ללימודים באוניברסיטה הפתוחה. על פי הדו`ח חידוש הלימודים היה חלק מההסכם בין המדינה לבין האסירים, אך בינתיים שב`ס עדיין מונע מאסירים להירשם לקורסים. בשב`ס, לעומת זאת, טוענים שהאפשרות ללמוד לא הייתה כלולה בהסכם, ומכיוון שכך לא צפויה להתחדש בעתיד הקרוב. עתירה של עדאלה לבית המשפט לעליון בנושא תלויה ועומדת מזה ארבעה חודשים. הארגונים מוחים בדו`ח גם על המשך החיפושים האלימים, כהגדרתם, שנערכים בתאים, ועל מניעת טיפול רפואי הולם משובתי הרעב ומכלל האסירים. עדיין כלואים ללא משפט
חלק ניכר מהדו`ח מוקדש לנושא העצירים המנהליים. הארגונים מוחים בתוקף על כך שמעצרו המנהלי של חסן ספדי, ששבת רעב 71 יום ושהובטח לו שישוחרר בתום תקופת המעצר, הוארך שוב. ספדי נעצר במעצר מנהלי ב-30.6.11, ומעצרו הוארך פעמיים באישור בית המשפט העליון, שקיבל את טענת מערכת הביטחון שהוא מהווה סכנה לביטחון האזור. משהובטח לספדי שישוחרר ב-29.6 הפסיק את שביתת הרעב שלו, אך חידש אותה משהתבשר שהוצא נגד צו מעצר חדש, שוב ללא כתב אישום או חשדות מוגדרים. היום הוא היום ה-13 לשביתת הרעב השנייה שלו.
לעומת ספדי, תאיר חלחלה מחברון אכן שוחרר בהתאם להבטחות המדינה, לאחר ששבת רעב 77 ימים. ארבעה עצירים מנהליים נוספים, ותיקי שובתי הרעב שלחייהם נשקפה הסכנה החמורה ביותר, מצפים לסיום תקופות המעצר הנוכחיות שלהם – כולן בחודשיים הקרובים – ומקווים שהמדינה תעמוד בדברתה ולא תאריך את מעצרם שוב. אחד מאלה הוא חלוץ נבחרת פלסטין בכדורגל, מחמוד סרסק, ששבת למעלה מתשעים יום, ושזכה לתמיכה מצד כדורגלנים בכירים בעולם כולו שקראו לשחרורו [לקישור] . ארגוני זכויות האדם מתריעים ומוחים על המשך השימוש שישראל עושה במעצרים מנהליים, ועל כך שלא ניכר שינוי במדיניות המעצרים המנהליים – וזאת גם כן בניגוד להבטחות במסגרת ההסכם. הארגונים חותמים את הדו`ח בקריאה לאיחוד האירופי להתערב ולפעול כדי שישראל תמנע מהמשך המעצרים ללא משפט.
בתוך כך, שלושה פלסטינים בבתי הכלא הישראלים ממשיכים בשביתת רעב. ותיק השובתים כיום הוא אכרם ריח`אווי, השובת מזה 84 יום, ושעל פי רופאים לזכויות אדם סכנה ממשית נשקפת לחייו [לקישור] . ריח`אווי נעצר ברצועת עזה ב-2004, נשפט לתשע שנות מאסר (באתר רל`א לא מצוין על מה נשפט, וחיפוש בגוגל לא מעלה תשובה לשאלה), וכיום הוא מוחה על סירובה של ועדת השליש לשקול את שחרורו בשל מחלות הסכרת, האסטמה והאוסטיופרוזיס שמהן הוא סובל.
שני השובתים האחרים הם ספדי, המוזכר לעיל, וסאמר אלברק, השובת מזה 45 יום במחאה על מעצרו המנהלי. בשב`ס מאשרים את דבר שביתת הרעב של השלושה, ומוסרים שהם מוחזקים במרכז הרפואי של השב`ס ברמלה, מקבלים טיפול רפואי, ומועברים מעת לעת לבית חולים אזרחי לבדיקות וטיפול. ברופאים לזכויות אדם דורשים את העברתם של השלושה לבית חולים אזרחי באופן קבוע
ד נ |