קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

ארה`ב משנה כיוון: תשקיע מיליארדים ברשות הפלסטינית
nrg
אלי ברדנשטיין
25.04.2013
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/463/596.html?hp=1&cat=404



ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנסה כבר שנים לשכנע את האמריקאים ששלום כלכלי צריך להיות שלב מקדים וחיוני להסדר קבע בין ישראל לפלסטינים. כעת נראה שגם בארה`ב השתכנעו בנחיצות המהלך. שר החוץ האמריקאי, ג` ון קרי, מקדם תוכנית כלכלית מקיפה של הממשל בוושינגטון לחיזוק הכלכלה הפלסטינית.

התוכנית מבוססת על `מודל חדש של שותפות ציבורית ופרטית`, כדברי קרי, ומשלבת לראשונה תאגידי ענק אמריקאים ואירופאים, ביניהם קוקה קולה, בהשקעה מסיבית של מיליארדי דולרים בבניית מיזמי ענק בשטחי הרשות.

בין היתר מדובר במיזמים בתחום התחבורה, התיירות, הטלקומוניקציה, ניצול משאבי הטבע ותשתיות נוספות שייצרו עשרות אלפי מקומות עבודה. האמריקאים הבינו שלצד הטיפול בסוגיות הליבה של הסכסוך הישראליפלסטיני וניסיון להתניע את המשא ומתן התקוע, יש לעשות טיפול שורש כלכלי בתשתיות ברשות.

מקור ישראלי בכיר מסביר כי הדבר נובע מהרצון בבית הלבן לסייע לרשות לעמוד בזעזועים. לדברי מקור ישראלי ומקור אמריקאי, הממשל בארה`ב מתכוון לשים דגש בזמן הקרוב על קידומו של `השלום הכלכלי` עם הפלסטינים.

גם טוני בלייר מעורב
חלק מאנשי העסקים שגוייסו על ידי קרי, ביקרו בישראל לאחרונה. איש העסקים האמריקאי המרכזי שהתבקש על ידי קרי להוביל את היוזמה אף נפגש השבוע עם נתניהו, וכן עם בכירים במערכת הכלכלית והביטחונית של ישראל ובכירים פלסטינים, כדי לבחון רעיונות לקידום מיזמי הענק. קרי נאלץ לדחות את תוכניותיו להודיע על המיזם בשל התפטרותו של ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד.

בין המגויסים למיזם השאפתני ניתן למצוא את נשיא חברת קוקה קולה, מוכתר קנט ואת איש העסקים טים קולינס, מייסד חברת `Rippledwood` אשר משקיעה מיליארדי דולרים במיזמים שונים וסייעה לשיקום כלכלת יפן. גם הקוורטט למזה`ת ונציגו טוני בלייר מעורבים בתוכנית.

קרי פועל לגייס ראשי חברות ותאגידים נוספים. בפגישתו השבוע עם נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל ברוסו, העלה קרי את יוזמתו וביקש מברוסו לגייס אנשי עסקים אירופאים מובילים ליוזמה.

`מדובר ביוזמה לצרף תאגידים גדולים המחפשים להשקיע במקומות שבהם הם יכולים להביא לשינוי, היכן שלא בהכרח קובעת השורה התחתונה בדוחות שלהם שמדובר בהשקעה הטובה ביותר`, אמר קרי במהלך ביקורו השבוע בבריסל.

לדברי מקורות דיפלומטיים, חלק מהרעיונות של קרי קשורים למסמך פלסטיני הנקרא: `היוזמה לתשתיות לאומיות`. הרעיון במסמך הוא למצוא דרך לנצל את קיומם של משאבי הטבע ברשות לטובת הכלכלה.

נתניהו מערים קשיים
לדברי קרי, נתניהו הסכים להתגייס לנושא. עוד אמר קרי כי הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, הסכים שהיוזמה יכולה לעזור ומוכן לשתף פעולה. אלא שהדברים מורכבים. במובן מסוים התוכנית האמריקאית, במתכונתה הנוכחית, נכפתה על ישראל ועל הפלסטינים. קרי רמז על כך כשאמר: `צריך להסיר מספר מכשולים לפני שנוכל לעשות זאת`.

נתניהו אמנם תומך בחיזוק הכלכלה הפלסטינית ובקידום ה`שלום הכלכלי`, אך מבחינת האמריקאים הוא מערים מספר מכשולים למימוש התוכנית. כך למשל, מסרב ראש הממשלה לשחרר אדמות בשטח C (הנמצא בשליטה ישראלית מלאה), ולהעבירן לשליטה פלסטינית לשם הקמת חלק ממיזמי הענק לפני חידושו של המשא ומתן.

בנוסף, נתניהו מסרב להתיר הקמת פרויקט תיירות גדול בצפון ים המלח, שבמסגרתו נדרשת העברת שטחים לפלסטינים, או הפעלתו מחדש של שדה הגז מול חופי עזה או הקמת שדה תעופה פלסטיני. לעת עתה, סיכם נתניהו עם קרי שישראל תאפשר הקמת מספר פרויקטים נקודתיים של תשתיות לפלסטינים.

הפלסטינים חוששים שהתוכנית הכלכלית תדחק הצידה את הערוץ המדיני ואת השיחות בסוגיית הגבולות. קרי מבקש להרגיע אותם ואומר שלא מדובר בתחליף לערוץ המדיני.

לצד הפרויקט של קרי, שסוכנות הסיוע הבינלאומי במשרד החוץ האמריקאי (USAID) שותפה לו, נמשכים המגעים בדבר יצירת רקע שיאפשר את החזרה למו`מ. בין היתר קיים ניסיון להשיג אישור ישראלי לפרויקטים מצומצמים בתחום התשתיות. אבו מאזן העניק לקרי כשמונה שבועות, שבמהלכן יקפיא צעדים חד צדדים באו`ם ובסוכנויות האו`ם. ישראל, כך נדמה, הסכימה לרסן את הבנייה בהתנחלויות.



ד נ

קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד