קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

פוילה שטיק
o139
גודווין צדק
05.07.13
http://www.o139.org/2013/07/blog-post.html




הרבה נכתב על מידת השליטה של ישראל ברצועת עזה. עד כמה הסגר, המצור, `השליטה הניכרת` של ישראל או איזה שם אחר שלא תבחרו משפיעים על חיי היום יום של הפלסטינים המתגוררים ברצועה. אין עוררין כי המצב שם אינו מן המשובחים: לפי נתוני עמותת גישה 70% מהתושבים מקבלים סיוע הומניטרי כזה או אחר ואחוז האבטלה עומד על מעל 31%; על פי נתוני יוניצף, כ-60% ממשקי הבית נמצאים במצב של אי בטחון תזונתי אפילו בהתחשב בסיוע ההומניטרי של האו`ם המגיע ללמעלה מ-1.1 מליון בני אדם.

מדי שבוע מפרסם המתפ`ש (מנהלת תאום הפעולות בשטחים) דו`ח מעוצב לעילא עליו מתנוססת חתימת המעצבת, קטיה קרסנר, ובו הוא מפרט את כמות המשאיות שיציאתן הותרה יחד עם נתונים נוספים כגון תמונות של פרוייקטים חדשים שנבנו, כמות האישורים שהונפקו, ועוד כהנה וכהנה. כל חודש, נכתב שם, יוצאות עשרות משאיות עמוסות סחורה את שערי הרצועה בדרכן ליצאה לשווקי העולם. הישג הסברתי מהמעלה הראשונה. ברם, בחינה מדוקדקת יותר של הדו`ח מעלה מספר שאלות שראוי לבחון קצת יותר לעומק: ראשית, היצוא מעזה לגדה המערבית, השוק הטבעי המיידי ביותר לסחורות העזתיות - אסורה. אם לפני 2005 היו עוברות מאות משאיות בין עזה לגדה מדי חודש, עכשיו - אסור. גם יצוא לישראל - עוד שוק טבעי ומיידי לטובין האלה שעוד לפני כעשור תפס נתח נכבד מההכנסות לכלכלה הפלסטינית - חסום. נותרו, איפוא, מדינות ערב והולנד. למה הולנד? כי ממשלת הולנד מממנת יצוא (בהפסד) לשטחה כדי לתמוך בכלכלה העזתית השברירית. זה פרוייקט גדול ומתמשך, אבל הוא יצוא בכאילו, ככה לא בונים כלכלה.

ומה מייצאים העזתים? אולי תתפלאו לשמוע שהסחורה העיקרית היוצאת מרצועת עזה היא - ארגזים. זה לא שיש שם מפעל גדול ליצור ארגזים (דולבים קוראים להם בשפה המקצועית), אלה הארגזים הריקים החוזרים לישראל אחרי שהגיעו לעזה עמוסים בסחורות שנקנו בכסף מלא.

פוילה שטיק. בואו נבחן את המספרים:
מפברואר עד יוני השנה (המתפ`ש לא מפרסם את נתוני ינואר משום מה) נספרו 348 משאיות שיצאו סחורות מעזה. 288 מהן היו עמוסות בארגזים ריקים בלבד. קרי, 82% מהיצוא העזתי הנספר על ידי ישראל הוא בולשיט. ניפוח מספרים הסברתי תעמולתי שבינו לבין המצב בשטח יש קשר דומה לזה שבין דני דנון לבריכת פעוטות: זה שם, אבל לא ממש מחובר למציאות.

מספר המשאיות ליצוא על פי נתוני המתפ`ש לא כולל משאיות הנושאות ארגזים ריקים
*בדו`חות של חודש יוני חסרים שני ימים


בדו`חות השבועיים של חודש יוני, למשל, מתהדר המתפ`ש ב-31 משאיות שנמנו בספירת היצוא, אבל רק שתיים מהן נשאו סחורה שאינה ארגזים ריקים. 5% בלבד. זה דבר אחד לנפח קצת את המספרים, אבל זה דבר אחר לחלוטין להציג מצג שווא בפני כל העולם המבוסס על שקר, חד וחלק. בשום תרחיש לא ניתן לקרוא לארגזים הריקים המוחזרים לישראל ייצוא, והצגתם כחלק מהתמיכה בכלכלה הפלסטינית היא או טפשות, או רשעות, או שילוב מתועב במיוחד של שניהם. דוגמה נוספת לניפוח בלתי מידתי היא התפישה הכמותית של המתפ`ש:

עשרת אלפים טון תותים? נהדר! אבל רגע, איך מעמיסים עשרת אלפים טון ו471 ארגזים על עשר משאיות, בהתחשב שסמי טריילר עמוס עד אפס מקום יכול לשאת כ-12 טון בלבד? נוסיף עוד עגלה של עשרה טון ועדיין נהיה רחוקים מאוד מכמות הסחורה העצומה הזו. מה מתברר? התבלבלו שם בין ק`ג לטון. הבדל קטן. זו לא היתה טעות חד פעמית, כמעט כל הודעות המתפ`ש מבלבלות בין מידות המשקל האלה. טפשות? רשעות? לפחות זה מרזה.


***


`רוח המפקד` של ההסברה, התעמולה הישראלית, מחלחלת בשנים האחרונות לכל פינה בחברה הישראלית והזרוע הצבאית שלה אינה יוצאת מהכלל. סילוף הנתונים כדי למצוא חן בעיני מולך התעמולה נמצא בכל מקום: קחו למשל את ההכרזה של נציגת המשטרה רפ`ק גלית זיו בפני וועדת הפנים של הכנסת על פתיחת 165 תיקי חקירה ב-2013 של הפוגרומים המכונים תג מחיר והגשת 31 כתבי אישום בעקבותיהם. מרשים, לא? רועי שרון מחדשות עשר עשה מה שעיתונאי אמיתי צריך לעשות, ובדק את המספרים האלה:

תופתעו לשמוע שעל פי משרד המשפטים, הגוף האמון על הנושא, הוגשו ב-2013 רק שמונה כתבי אישום בעבירות `תג מחיר` ולא 31 כפי שטענה נציגת המשטרה. ו-165 תיקי חקירה? במשטרה עצמה מכירים רק 84, ובשב`כ רק שבעה. אז גם שם מסלפים, לפחות נראה טוב כלפי חוץ וזה מה שחשוב, ממילא הכל פוילה שטיק.



ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד