קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים
    
אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך
    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש
עמוד הבית
  
חזרה
 
הדפס
  
שלח לחבר
כן, זה כן אפרטהייד
אורי דייויס ורמי מנדלצווייג
12.12.13
במאמרו `לא, זה לא אפרטהייד` (הארץ, 4.5.08) נתלה בנג`מין פוגרונד במעמדו כסגן העורך של ה`ראנד דיילי מייל` לשעבר (שהיה העיתון המוביל במאבק נגד האפרטהייד ונסגר על ידי בעליו ב-1985 בעקבות לחצי השלטון) וכמייסד והמנהל של `מרכז יקר למעורבות חברתית` בירושלים ומנסה בניסיון כושל לאשש טיעונים מפוקפקים בדבר היותה או אי-היותה של מדינת ישראל מדינת אפרטהייד.
אנו מסכימים עם בנג`מין פוגרונד כי האפיון המייחד משטר של אפרטהייד ומבדילו מתופעות נפוצות יותר של גזענות וקסנופוביה (שנאת האחר) היא במה שמשטר אפרטהייד מנהל ערכים של הפרדה, גזענות וקסנופוביה מכוחה של חקיקה, וכופה על האוכלוסייה הנתונה למרותו ציות לערכים אלה באמצעות זרועות האכיפה של המדינה, היינו משטרה, בתי משפט וצבא. (בלשונות של פוגרונד: `האפרטהייד שנהג בדרום אפריקה ב-1948-1994 היה שיטה ייחודית של הפרדה גזעית ואפליה, ממוסדת על ידי החוק והמנהג בכל תחומי החיים ומבוססת על האמונה בעליונות הגזע הלבן. צבע העור הכתיב נחיתות מהלידה ועד המוות ללא-לבנים`.)
אך להבנתנו, יש לבדוק את ההבדלים המתקיימים בין מדינת ישראל, שהיא לטענתנו מדינת אפרטהייד, לבין משטר האפרטהייד שנהג ברפובליקה של דרום אפריקה לאור הקשר הליבה דומה והוא: סכסוך מתמשך בין מדינת מתיישבים קולוניאלית מחד גיסא לבין האוכלוסייה הילידית מאידך גיסא.
אנו מודעים לכך כי מתקיימים הבדלים חשובים בנושא חקיקת האפרטהייד בין מדינת ישראל לבין הרפובליקה של דרום אפריקה, היינו:
א. ברפובליקת האפרטהייד של דרום אפריקה ההפרדה בחוק (ואנו מדגישים: בחוק) הייתה אכן בין `לבן` ולא-לבן`, בעוד במדינת האפרטהייד של ישראל ההפרדה בחוק הינה בין `יהודי` ל`לא-יהודי`.
ב. מחוקק האפרטהייד ברפובליקה של דרום אפריקה לא הסתפק בחקיקת אפרטהייד בנושא הליבה של הסכסוך בין מדינת מתיישבים קולוניאלית לבין האוכלוסייה הילידית, היינו שלטון על הקרקע ועל מה שאצור בתוכה (בין השאר מתכות ואבנים יקרות בדרום אפריקה, אדמות חקלאיות ומים בישראל), אלא גלש באיוולתו וחוקק חקיקת אפרטהייד בנושאים שאינם נושאי ליבה של הסכסוך, והידועים בשם `אפרטהייד קטנוני` (Petty apartheid) כגון שירותים נפרדים, תורים נפרדים, קווי תחבורה נפרדים וכד`, בעוד מחוקק האפרטהייד של מדינת ישראל (הכנסת) היה (ועודנו) חכם יותר (מבחינתו). הוא מנסה לצמצם את חקיקת האפרטהייד לנושאי הליבה של הסכסוך (קרקע ומה שאצור בקרקע), ומשתדל להימנע מחקיקה של אפרטהייד קטנוני.
אך לטענתנו יש לדון בהבדלים אלה בהקשר החפיפה הגדולה המתקיימת בין משטר האפרטהייד שנהג ברפובליקה של דרום אפריקה בשנים 1948-1994 לבין משטר האפרטהייד המתקיים במדינת ישראל מאז ההכרזה החד צדדית על הקמתה בשנת 1948.
החקיקה בנושאי הליבה החלקה מיד לאחר החתימה על הסכמי שביתת הנשק בין מדינת ישראל ומדינות ערב השכנות החל מחוק נכסי נפקדים של 1950 והמשכה בחוק השבות, 1950; חוק מעמד ההסתדרות הציונית העולמית/ הסוכנות היהודית לארץ ישראל, 1952; חוק הקרן הקיימת לישראל (קק`ל), 1953; האמנות בין ממשלת ישראל לבין ההסתדרות הציונית והסוכנות היהודית, 1954; חוק יסוד מקרקעי ישראל, 1960; חוק מקרקעי ישראל, 1960; חוק מנהל מקרקעי ישראל, 1960; אמנה בין ממשלת ישראל לבין הקק`ל, 1961; חוק ההתיישבות החקלאית (סייגים לשימוש בקרקע חקלאית ובמים), 1967; ועוד.
כפי שפוגרונד אולי יודע, ההשלכות האכזריות של חקיקת האפרטהייד הקולוניאלית של מדינת ישראל בנושאי הליבה איומות ונוראות יותר מאיומי האפרטהייד של החקיקה הקולוניאלית של רפובליקת דרום אפריקה. בעוד שבדרום אפריקה האפרטהיידית 87% מכלל המקרקעין הכפופים לריבונות המדינה היוו מיועדים בחוק ל`לבנים בלבד`, במדינת ישראל האפרטהיידית 93% מכלל מקרקעי ישראל הכפופים לריבונות המדינה בגבולות שביתת הנשק של 1949 (`הקו הירוק`) מיועדים בחוק ל`יהודים בלבד`. בהקשר זה ראוי לציין כי הישובים הכפריים שהוקמו על-ידי מדינת ישראל (הקיבוצים, המושבים, הישובים הקהילתיים) במשך 60 שנות קיומה, מתאפיינים בוועדות קבלה המיישמות בפועל סלקציה בקבלת המועמדים. סלקציה זו מיועדת בראש ובראשונה למנוע ממשפחות ערביות לרכוש בית ומגרש בישוב.
אין ספק שלהימנעותו של מחוקק האפרטהייד הישראלי מחקיקה של אפרטהייד קטנוני בתוך גבולות שביתת הנשק של 1949 יתרון ניכר: היא מאפשרת מזה שישים שנה לשווק את ההטעיה הגדולה שבהצגת מדינת האפרטהייד היא מדינת ישראל כ`דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון`.
חבל שבנג`מין פוגרונד נתלה במעמדו כסגן העורך של ה`ראנד דיילי מייל` לשעבר וכמייסד והמנהל של `מרכז יקר למעורבות חברתית` בירושלים בניסיון שווא להעצים הטעיה זו, תחת שיעניק מיוקרתו להטיל חרם אקדמאי, מחקרי, תרבותי (כולל ספורט), כלכלי ועוד נגד מוסדות ישראליים (ולא נגד פרטים בעלי אזרחות ישראלית) כמו גם סנקציות בינלאומיות נגד ממשלת מדינת האפרטהייד היא מדינת ישראל בדומה לסנקציות שסייעו כה יפה להמרת משטר האפרטהייד של הרפובליקה של דרום אפריקה בחוקה דמוקרטית למופת.
ד`ר אורי דייויס, סח`נין
054-4523838
רמי מנדלצווייג, מנוף, משגב
050-8851511
ד נ
קישורים למאמרים האחרונים בנושא
סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד