אלי אמינוב 09.07.14 ODS-Yaffa
חטיפת הנערים מגוש עציון העניקה לממשלת נתניהו מתנה משמיים: נפלה לידם הזדמנות לצאת בעוד במסע עונשין נגד העם הפלסטיני. למסע מלחמה זה, שהוא פרק במערכה הארוכה לחיסול הפלסטינים כלאום, היו שלוש מטרות משנה: הענשת הפלסטינים על הניסיון לאיחוד של העם הפלסטיני בשטחי 67, נקמה בחמאס בעיקר על שחרור השבויים תמורת גלעד שליט והפעלת טרור המוני על תושבי הגדה המערבית לצורך הטלת מורא למניעת כל התנגדות לשלטון הזר. בפרק הנוכחי של המלחמה בפלסטינים נהגו ממשלת ישראל וצבאה במדיניות של תג מחיר.
ההסכם בין הרשות הפלסטינית ובין חמאס נוצר אחרי שישראל חיסלה את המשא ומתן המדומה עם הרשות. צריך להבין שעבור ישראל משא ומתן עם פלסטינים הוא המשך המלחמה נגדם בדרכים אחרות. ישראל לא התכוונה כלל להגיע לסיכום כלשהו, אלא לזרות חול בעיני העולם. להוותה של ישראל זכתה הממשלה המשותפת שנוצרה כתוצאה מן ההסכם, בהכרה ובנכונות לשיתוף פעולה לא רק של האיחוד האירופי אלא אף של הממשל האמריקני. המצב היה מדאיג אבל אז באה חטיפת הנערים ונוצלה כמנוף לשינוי .
הציניות של ממשלת ישראל יכולה להתחרות רק באכזריותה. פחות מיממה לאחר חטיפת הנערים ידעה הממשלה שהם אינם בחיים, אך הסתירה זאת מאזרחי ישראל ומן העולם כולו. תחת הסיסמה השקרית `שובו בנים`, ניתן היה לבצע מסע טרור חדש נגד העם הפלסטיני ולהענישו, להביא את אבו מאזן להזדהות פומבית עם מטרות ישראל ולארגן שנאה עממית מוצדקת לרשות ולעומדים בראשה, הנחשפים כקבלי משנה של הכיבוש. חזית נוספת נפתחה במסע תעמולה עולמי להשבה כביכול של החטופים, תוך הסתרת מותם כמובן, אך בעצם לשיקום תדמיתה הקורבנית של מדינת היהודים, שנשחקה לאחרונה. הנזק המכוון שגרמו חיילי הכיבוש במהלך החיפושים בבתי הפלסטינים, מצביעים במפורש על מגמת הענשה והפחדה של האוכלוסייה האזרחית. פעולות אלה נשענו על ההצהרות המתלהמות והגזעניות הרצופות שיצאו מפי שרי הממשלה, על רעיונות סדיסטיים כיצד להחמיר את הענישה הקולקטיבית, והצעות להפסיק לפלסטינים מים וחשמל, בנוסף לטרטור ולסגר, כביכול כדי להשיב את החטופים שכאמור לממשלה ולראשי הצבא היה ברור שאינם בחיים. במשך שמונה עשר יום ערכו אלפי חיילים חיפושים באזור חברון כאשר הם עוצרים מאות אנשים וגורמים נזקים עצומים באלפי בתים, בהם חיפשו כביכול את החטופים. דיווח של פעילת זכויות אדם שבקרה במספר כפרים בצפון מערב הגדה, מעלה את הדיווח הבא, מקרה אחד מתוך אלפים: `לפני שלושה לילות נערכה פשיטה לילית על הכפר, במהלכה נעצר אחד התושבים. אביו של העצור סיפר שבנו, בן 34, נשוי ואב לשלושה ילדים קטנים, מתפרנס מעסק משפחתי למכירת חרסינות ושיש. במהלך המעצר רוכזו בני המשפחה בחדר אחד, החיילים הרביצו לבן מול עיניהם של ילדיו הקטנים, ערכו חיפוש בבית, שפכו את תכולת הארונות על הרצפה, שברו אריחי שיש, שפכו שקי תבואה, וגרמו נזק רב.. דברים דומים קרו גם בבתים אחרים.
מעשה החטיפה עצמו, תכנונה וארגונה מצביע על שבר עמוק בתנועת החמאס. בעוד ההנהגה פונה להסכם עם אבו מאזן, המכיל בעצם בתוכו הכרה דה פקטו בישראל, חלקים בתוכה החשים נבגדים, מנסים לבצע פעולות של מאבק מזוין לא רק כדי לפגוע בישראל אלא כמחאה על `כניעת` הנהגתם. לעומת זאת, ישראל שלא התכוונה אף לרגע אחד להכיר באותה כניעה בלתי מוצהרת ולנסות להכיל את ההסכם הפלסטיני, קבעה שהנהגת חמאס אחראית לחטיפה ולרצח. העובדה שאין כלל מערכת פיקוד של התנועה בגדה, לא מנעה את ההחלטה לעצור את כל צמרת חמאס בגדה ואף להחזיר לכלא את משוחררי עסקת שליט. בהזדמנות זו שותקו ונסגרו כל ארגוני הסיוע האיסלמיים בתחומי הבריאות החינוך והסעד, עשרות בתי ספר ומרפאות ועוד. תנועת חמאס ברצועה לא יכלה לקבל בשקט את ההתקפה על התנועה ולאחר התלבטות ארוכה מצטרפת למערכה בירי טילים על ישראל. את המערכה הזו מנהלת הזרוע הצבאית של חמאס בניגוד לרצון ההנהגה הפוליטית.
מסע העונשין והנקם של ישראל מוליד תגובות נזעמות בקרב האזרחים הפלסטינים בישראל. הקש ששבר את גב הגמל והוציא אלפי אנשים להפגנות מחאה היה רצח הנער מחמד אבו ח`דיר בשועפת בידי כנופיית יודו -נאצים שהושפעו מההסתה שזלגה משולחן הממשלה ומהכנסת . בקרב הפלסטינים, הסובלים תקופה ארוכה מהתקפות פעילי תג מחיר, התחושה היא שחייהם וחיי ילדיהם בסכנה. האפליה,מדיניות האפרטהייד הממוסדת במדינת ישראל ופעולות הטרור האנטי פלסטיני בשטחים הם גורמי תסיסה מזה זמן רב והיה צורך רק בניצוץ קטן כדי להביא להתפוצצות. רצח הילד סיפק את הניצוץ. המשטרה הפעילה כוחות דיכוי רבים נגד המפגינים, אך בניגוד לאוקטובר 2000, התאפקה ולא השתמשה הפעם (עדיין??) בנשק חם נגד אזרחים. לעומת זאת, במסגרת הכנות למהלומות נוספות על הפלסטינים עצרו השוטרים מאות צעירים, ביניהם פעילים פוליטיים רבים.
הן ממשלת החמס הישראלית והן ממשלת החמאס בעזה לא שאפו להתנגשות חזיתית, אולם התגובה הפלסטינית נענתה בהפצצות של חיל האוויר הישראלי, בחיסולים ממוקדים – שאינם אלא הוצאה פומבית להורג של נידונים למוות ללא משפט - ובהרג גם של אזרחים ברצועה. תנועת החמאס אינה רוצה מלחמה כוללת משום שבכך תפסיד לא רק אנשים וכלי מלחמה אלא תאבד את הלגיטימציה החלקית שמדינות רבות העניקו לה לאחר האיחוד עם אבו מאזן. הקושי לשרוד בתנאי המצור הישראלי המונע אף תשלום משכורות לכוחותיה, מגביר את הצורך בתמיכה חיצונית.ישראל לעומת זאת העדיפה תחילה להמנע מהתנגשות לא רק בגלל החשש שפעולה גדולה תביא בהכרח לביצוע פשעי מלחמה ולאחר מכן גינויים והפסד בדעת הקהל העולמית, אלא בגלל האינטרס שלה בהמשך שלטון החמאס. תבוסה רצינית לחמאס יכולה להביא לשתי תוצאות אפשריות שישראל לא מוכנה לקבלן. האחת שליטה מחודשת של הרשות ברצועת עזה והגדה המערבית גם יחד, תחת ממשלו של אבו מאזן. הנ`ל הוא אמנם משת`פ של ישראל אך קבלת עזה תחת מרותו תחזק את מעמדו, תמיס את הטענה הישראלית שהוא אינו מייצג את כל הפלסטינים, והוא יהווה עבור העולם כולו נשיא של מדינה שבדרך.
אפשרות שנייה היא שתיווצר בעזה וגם בגדה המערבית התארגנות חדשה שתהווה חלק מהג`יהאד העולמי ותהפוך את ישראל לאפגניסטן או תאלץ אותה לפתוח במבצע השמדת העם הפלסטיני, כחזונם של רבנים רבים. כרגע ברור שישראל יצאה למערכה אשר גם אם `תנצח` בה, התוצאה תהיה תבוסה. זוהי תבנית החוזרת על עצמה בשנים האחרונות והפכה לצל ענק המלווה את שקיעתה של המדינה הציונית. עוד סיבוב, עוד שפך דם ועוד כשלון, זהו העתיד שמבטיחה מדינת היהודים לאזרחיה ולתושבי האזור.
מצב זה דורש שינוי מהפכני. את השאלה הלאומית בפלסטין לא ניתן לפתור על ידי מלחמות, המשך הטיהור האתני, החרפת מצב האפרטהייד, פשעי מלחמה ושקיעות חוזרות בביצה של דם. יש לנקוט במדיניות הפוכה לחלוטין שרק היא תאפשר ליהודי ישראל לחיות בשלום בארץ זו. על ישראל להפסיק את פעולות האיבה נגד העם הפלסטיני, לבטל את כל החוקים המפלים בין יהודים לאחרים ולשחרר את כל האסירים הפוליטיים. את הטריטוריה של פלסטין ההיסטורית, שהיא כיום מדינת אפרטהייד יש להפוך למדינה חילונית דמוקרטית. זכות הפליטים הפלסטיניים לחזור למולדתם ולהשתקם בה אינה מוטלת בספק כדי להגיע אל אותה מדינה חילונית דמוקרטית אנו מציעים לפעול לכינונה של אסיפה מכוננת, אליה יוכלו לבחור ולהיבחר כל תושבי הטריטוריה ופליטיה. אסיפה ריבונית בעלת כל הסמכויות שתתן למדינה חוקה שוויונית ודמוקרטית. פתרון אחר אין . http://yafaods.org/
|