קישור ל-RSS
העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו; לא בגלל שאנשים הם רעים    אלא בגלל שאנשים לא עושים דבר בקשר לכך    
מגזין הכיבוש - חיים תחת כיבוש

עמוד הבית  חזרה הדפס  שלח לחבר

דרום הר חברון: מאבק עיקש על החיים וכנגד הכיבוש
haokets
אלה יאנטובסקי
10.03.16
http://www.haokets.org/2016/03/10/%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%9D-%D7%94%D7%A8-%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%9F-%D7%9E%D7%90%D7%91%D7%A7-%D7%A2%D7%99%D7%A7%D7%A9-%D7%A2%D7%9C-%D7%94%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%92%D7%93/




בחודש פברואר הרסו כוחות הביטחון הישראלים את בתיהם של מעל מאה נפשות בדרום הר חברון. התושבים ניצבים בפני חוסר ביטחון בדיור, בפרנסה ואף בתזונה. מבט אל מציאות שרירותית ואל סולידריות אמיתית

אנו רואות את כל מה שמדינת ישראל לא רוצה שיראו ומה סיפור ומה עובדה
בבוקר ה-13 בפברואר קיבל את פנינו בחיוך נער מח`ירבת אל-חלאווה שבדרום הר חברון. הדרך לחלאווה הייתה ארוכה, מפותלת, ולא סלולה; אמצע שום מקום שנמצא מרחק כחצי שעה הליכה בירידה במורדות ההר מאום אלערייס. בבואנו, משפחתו והתושבים הנוספים של היישוב היו עסוקים בשיקום בתיהם שזה עתה נהרסו. חלקם עסקו בהדבקת טיט ואילו אחרים סחבו אבנים. כולם, גדולים כקטנים, נשים וגברים, היו עסוקים ביותר בעבודת הבנייה. האווירה היתה מעט אופטימית, בעיקר כי העבודה היתה משותפת – להם ולנו. נראה שמצאנו שפה משותפת בסולידריות ההדדית. ואפילו ברגעי המשבר של התושבים נמצאה נחת, בעיקר מפני שנראה כי הם שואבים כוחות מחודשים מלכידותם. אחרי העבודה ישבנו כולנו ביחד ופטפטנו על החיים בתערובת של ערבית, עברית ואנגלית רצוצה.

המציאות של דרום ההר לא נתפסת, ויותר מכל – היא שרירותית. ב-2 בפברואר הגיעו כוחות הצבא והמנהל האזרחי ליישוב והחלו בהריסות, זאת לאחר שתהליך הגישור בן השנתיים בין המדינה לתושבים נכשל. בח`ירבת ג`ינבה השכנה הם הרסו 15 מבני מגורים שבהם חיו 60 נפשות. בהמשך הבוקר הגיעו הכוחות גם לקהילת ח`ירבת אל-חלאווה והרסו בה שבעה מבני מגורים נוספים, שבהם חיו 50 נפשות. הרס המבנים הוא חלק ממציאות חייהם של תושבי הכפרים שמזרחית לעיר יטא. ב-1999 רוב תושבי הכפרים קיבלו צווי פינוי בשל מגורים לא חוקיים בשטח אש וכחודש לאחר מכן פונו 700 איש מבתיהם. רובם ככולם מתגוררים על אדמות אלו במשך דורות רבים. התושבים נושלו ממגוריהם ופעמים רבות גם ממקור פרנסתם. התנכלויות המתנחלים מהוות גם הן חלק מחיי התושבים. סכנת הריסה מרחפת מעל ראשיהם של כ-1,400 התושבים הנוספים שגרים בשטח זה, העונה בעגה הצבאית לשטח אש 918.


ההכרזה על שטחי אש הינה חלק ממדיניות הסיפוח של שטחי C על ידי מדינת ישראל. 18% בקירוב משטחי הגדה המערבית הוקצו לשטחי אש, דהיינו, יותר מכל שטח A, המהווה כ-17.7%. יחד עם דרום הר חברון, שטחי האש ממוקמים גם בים המלח ובבקעת הירדן. הקהילות שחיות בשטחי האש הן בדרך כלל קהילות בדואיות וקהילות של רועים, בין התושבים הפגיעים ביותר בגדה המערבית. קהילתו של סעיד, כמו גם רבים מתושבי הכפרים האחרים, סובלת מחוסר ביטחון בדיור, בפרנסה ואף מחוסר ביטחון תזונתי. הם חיים בדלות קיצונית ללא גישה למים או לחשמל, שלא לדבר על שירותי בריאות. בסקר שנערך ב-2005 התגלה ש-88% מהם נולדו במערות. הנער שקיבל את פנינו נכה, ומתנייד על קביים בין הסלעים באמצע שום מקום במיומנות גבוהה שנרכשת רק על ידי אדם שחי במקום במשך כל חייו. נוסף על סכנת ההריסה שמרחפת מעל ראשי התושבים, נוספת לחייהם שורה שלמה וארוכה של הצקות על ידי חיילים ומתנחלים, החרמות רכוש והגבלות גישה לאדמות מרעה.

הקהילות שחיות בשטחי האש הן בדרך כלל קהילות בדואיות וקהילות של רועים, בין התושבים הפגיעים ביותר בגדה המערבית. קהילתו של סעיד, כמו גם רבים מתושבי הכפרים האחרים, סובלת מחוסר ביטחון בדיור, בפרנסה ואף מחוסר ביטחון תזונתי. הם חיים בדלות קיצונית ללא גישה למים או לחשמל, שלא לדבר על שירותי בריאות
אני עוצרת לרגע את רצף הכתיבה. איני מעוניינת להציג תמונה עצובה הצבועה בלבן קולוניאליסטי שבה המסר היחיד שעולה מן הטקסט הוא `תסתכלו איזה מסכנים הם`, בעוד שאנחנו יכולים לטפוח לעצמנו על השכם. המארח שלנו אמנם מוגבל, אך הוא ויתר חברי קהילתו אופטימיים לגבי העתיד, או לפחות מתמודדים עם המציאות גם בהומור. כשהגענו לעזור להם הופתעו לראותנו וקיבלו אותנו בזרועות פתוחות. לאחר שסיימנו לעבוד כולנו כצוות אחד גדול, התיישבנו לנוח ולאכול יחדיו. חזרנו אל כביש הראשי רכובים על טרקטור בדרכי עפר.

פעמים רבות מרחפת מעל הפעילות התעאיושית הרגילה שאלה גדולה, והיא: מה הטעם? ואילו את התשובה הטובה ביותר נותנים האנשים האלו, ורבים אחרים כמותם בדרום הר חברון שיכולים ללמד אותנו הרבה על מהו מאבק לא אלים ועיקש על החיים וכנגד הכיבוש, סולידריות אמיתית, ואהבת אדם.

הצטרפו אלינו בשבתות!

לפרטים והרשמה (לא בסמס): 053-2363884

אלה יאנטובסקי היא סטודנטית להיסטוריה לתואר שני ופעילת תעאיוש

קישורים למאמרים האחרונים בנושא

סוף שבוע של הפגנות בדרישה להפסקת אש והחזרת החטופים
מנסים לשמור על שפיות
זה אינו "מבצע נגד טרור"- זהו נסיון לדכא מרד